В Тернополі обговорили проблемні питання державної реєстрації

Опубліковано в Новини 17.03.2016

16.03.2016 за участю першого заступника начальника головного територіального управління юстиції Вовк Т.В., заступника начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальника Управління державної реєстрації головного територіального управління юстиції Чепурної О.В., начальника відділу з питань нотаріату головного територіального управління юстиції Марщівської Н.М., начальника відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, друкованих засобів масової інформації та легалізації громадських формувань Управління державної реєстрації головного територіального управління юстиції Ліщини Т.П. та в. о. начальника відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Управління державної реєстрації головного територіального управління юстиції Гетьман Л.П. проведено «круглий стіл» з керівником апарату Тернопільської обласної партійної організації Аграрної партії України Мужевичом В.Я., начальником юридичного відділу приватного агропромислового підприємства «Агропродсервіс» Алексенком С.Р., президентом Асоціації нотаріусів Тернопільської області Березій З.А. та головою Тернопільського відділення Української нотаріальної палати Чолач Г.Д.

На «круглому столі» обговорено питання відсутності свідоцтв про право власності на нерухоме майно та витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Між учасниками проходила активна дискусія з даного питання, оскільки виникає ризик несанкціонованого доступу до даних Державного реєстру прав, а не в усіх сільських населених пунктах є доступ до мережі Інтернет.

У Верховній Раді України є відповідний проект Закону, який знаходиться на розгляді у комітетах ВРУ.

Крім того, запропоновано спростити порядок державної реєстрації будівель комунальної та державної власності, що збудовані до 1991 року, а також усунути прогалини законодавства щодо реєстрації майнових паїв.

Одним з питань, що піднімалося також є можливі порушення прав окремих засновників (учасників) юридичних осіб при внесенні змін до установчих документів, оскільки державний реєстратор не проводить їх правову експертизу.

При цьому, лише кілька місяців тому прийнято Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», що зобов’язує заявників подавати лише оригінали документів або їх нотаріально засвідчені копії, а також запроваджено обов’язкове подання реєстру учасників і документа, що підтверджує правомочність прийняття рішення відповідно до статуту громадського формування.

Всі учасники брали активну участь в дискусії, жваво обговорювали питання порядку денного.

 

За результатами «круглого столу» прийнято рішення частіше проводити аналогічні заходи та обговорювати актуальні питання сьогодення.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.