У місті на Тернопільщині людей попереджають про небезпечну рослину

Опубліковано в Новини 04.08.2022

Жителям Чорткова нагадали, чим небезпечний борщівник та як вберегтися від нього на природі.

Інформацію поширила Чортківська міська рада.

Останніми роками в Україні спостерігається активне поширення рослини «Борщівник Сосновського», яка нагадує величезні «зонтики» кропу із білими квітами та сягає 2-3 метрів заввишки.

 Росте борщівник переважно обабіч дороги, біля водойм чи лісів.

– Мало того, що рослина порушує нормальне функціонування екосистем, пригнічує природну рослинність, вона ще й несе неабияку небезпеку для життя та здоров’я людей. Справа в тому, що зелена маса борщівника містить фурокумарин, який при потраплянні на шкіру людини здатний спричиняти важкі опіки. Через 1-2 дні після контакту із рослиною пошкоджена поверхня тіла досягає кількох сантиметрів, важко гоїться та загострює появу інших шкірних захворювань. Окрім цього, борщівник є небезпечним дихальним алергеном, що має сильний запах,зазначено у дописі. – Також звертаємось до керівників агропромислових підприємств, землевласників та землекористувачів у Чортківській громаді щодо недопущення розповсюдження борщівника на ваших угіддях! У випадку ігнорування проблеми такі особи несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Щоб вберегти себе від негативного впливу борщівника, вирушати на природу слід в одязі, що прикриває руки і ноги. В зарослих місцях не варто ходити босоніж та не слід торкатися до листя, квітів чи стебла борщівника оголеними руками.

У міській раді додають, якщо борщівник росте на вашому подвір’ї чи городі, його необхідно терміново скосити, однак робити це потрібно в захисному одязі та рукавицях. Оптимальний час для скошування рослини – перед виходом рослини в трубку (період активного росту – квітень – травень).

При отриманні опіку від борщівника місце ураження слід промити водою з господарським милом та звернутися до лікаря.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.