Одній із тернопільських шкіл планують присвоїти ім'я Лесі Українки

Опубліковано в Новини 07.04.2021

Шостого квітня розпочалося громадське обговорення щодо присвоєння Тернопільському навчально - виховному комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - медичний ліцей №15» імені Лесі Українки.

Усі пропозиції та зауваження приймаються в усній та письмовій формах в загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів – медичному ліцеї №15 (вул. Лесі Українки, 23) або на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. (із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, що їх подає).

Запрошуємо небайдужих жителів Тернопільської громади долучитися та подавати свої пропозиції до 5 травня 2021 року. У засобах масової інформації та на сайті міської ради громадські обговорення проводитимуться впродовж двох місяців.

Після отримання висловлених пропозицій та проведення аналізу, результати громадського  обговорення будуть оприлюднені на сайті Тернопільської міської ради, а 7 червня о 10:00 год. громадські обговорення у формі круглого столу (онлайн-конференція) пройдуть в актовій залі Тернопільського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - медичний ліцей №15».

Нагадаємо, відповідну ініціативу, подану адміністрацією школи, педагогічним колективом, учнями і випускниками закладу, а також батьківською громадськістю, підтримали місцеві депутати на сесії Тернопільської міської ради 5 березня.

Обгрунтування пропозиції:

Леся Українка (справжнє ім’я – Лариса Петрівна Косач) народилася 25 лютого 1871 року у місті Новограді-Волинському. Вчилася у приватних учителів. В  6 років почала вчитися вишивати. 6 січня 1880р. дуже застудилася, почала тяжко хворіти. Влітку 1883 року у дівчини діагностували туберкульоз кісток, в жовтні цього ж року видалили кістки, уражені туберкульозом. У грудні Леся повертається з Києва до Колодяжного, стан здоров’я поліпшується, з допомогою матері Леся вивчає французьку і німецьку мови. Починаючи з 1884 року, Леся активно пише вірші («Конвалія», «Сафо», «Літо краснеє минуло» і ін.) і публікує їх у часописі «Зоря». Саме цього року з’явився псевдонім «Леся Українка». Про рівень її освіти може свідчити факт, що у 19-літньому віці леся Українка написала для своїх сестер підручник «Стародавня історія східних народів». Побувавши у 1891 році в Галичині, а пізніше й на Буковині, Леся Українка познайомилася з багатьма визначними діячами Західної України. Історію кохання Лесі Українки часто розпочинають із Сергія Мержинського. Вимушені потребою лікування подорожі до Німеччини, Італії, Єгипту, кількаразові перебування на Кавказі, Одещині, в Криму збагатили її враження та сприяли розширенню кругозору письменниці. На початку березня 1907 року Леся Українка переїжджає з Колодяжного до Києва. 7 серпня 1907 р. Леся Українка та Климент Квітка офіційно оформили шлюб у церкві. Останні роки життя Лариси Косач-Квітки пройшли в подорожах на лікування до Єгипту й на Кавказ. Окрім того, Леся Українка за життя неодноразово відвідувала Тернопільщину. Достеменно відомо про візит поетеси на Кременеччину, Монастирищину та, власне, у Тернопіль. У 1907 році поетеса навідалася до близької подруги дитинства Марії Биковської в село Великі Бережці, де остання вчителювала. Померла Леся Українка 19 липня 1913 року в Сурамі у віці 42 років.

Спонукали до прийняття такого рішення наступні факти:

  • У 2021 році в Тернополі та світі відзначали 150-річчя від дня народження Лесі Українки, з нагоди чого у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів – медичному ліцеї №15 біля барельєфу Лесі Українки було проведено ряд культурних заходів, флешмобів та урочистих імпрез;
  • Заклад освіти розташований на вулиці, що носить ім’я Лесі Українки;
  • На жаль, у нашому місті сьогодні немає пам’ятника великій поетесі;
  • У школі І-ІІІ ступенів – медичному ліцеї №15 до 2009 року функціонувала кімната-музей Лесі Українки, де проводилися літературні читання, конкурси поезії та екскурсії для учнів цієї та інших шкіл міста. Станом на сьогодні, у коридорах закладу збережено дитячі малюнки та настінні ілюстрації творів Лесі Українки;
  • Педагогічний колектив та учні ТНВК №15 хочуть відновити та осучаснити музейну залу на честь Лесі Українки. Випускники школи виявили бажання долучитися до створення цієї зали.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.