У Тернополі сьогодні обговорять результати «Нобеліани»

Опубліковано в Новини 25.10.2016

На зустріч-обговорення цьогорічних результатів Нобелівської премії запрошує Книгарня “Є”.

Обговорення відбудеться із експертом та дослідником Юрієм Ковальковим «Про що думав Нобель?» сьогодні, 25 жовтня. Початок – о 18.00. Модератор — Юрій Матевощук.

На сьогодні Нобелівська премія є не тільки однією з найбільш престижних міжнародних нагород, але і майже єдиною, яка вручається в декількох номінаціях, пишуть на сайті книгарні "Є". Нобелівські лаурети отримують не тільки медаль та диплом, а й грошовий приз, який коливається від мільйона до півтора мільйонів доларів. Кошти для виплати беруть із спеціального приватного фонду, який був створений за заповітом Альфреда Нобеля. Він торгував зброєю і до заснування премії його спонукало бажання залишитися в пам'яті людей не тільки «торговцем смертю».

Якими відкриттями вчені вразили світ на цей раз:

Есінорі Осумі отримав Нобелівську премію в області фізіології і медицини за вивчення механізму аутофагії – «самопоїдання» клітин.

Нобелівську премію з фізики в цьому році отримали відразу троє вчених зі США, Британії та Шотландії. Девід Таулес, Данкан Халдейн і Джон Костерлиц взяли «Нобеля» за теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерії.

Нобелівську премію з хімії отримали троє вчених з Франції, Шотландії та Нідерландів. Жан-П'єр Соваж, Фрейзер Стоддарт і Бернард Феринга перемогли завдяки проектуванню і синтезу молекулярних машин.

Нобелівську премію миру в 2016 році отримав президент Колумбії Хуан Мануель Сантос, тому що саме він зміг покласти край громадянській війні, що тривала 52 роки.

Нобелівську премію з економіки 2016 отримали американці Олівер Харт з Гарвардського університету і Бенгт Холмстрем з Массачусетського технологічного інституту.

Нобелівську премію з літератури 2016 отримав американський співак Боб Дилан.

Юрій Ковальков ще з початку 70-х почав активно цікавитися дослідженням «Нобеліани». Він досить довгий час підтримує листування з багатьма лауреатами цієї премії. Завдяки йому «Укрпошта» заснувала серію поштових марок, присвячених лауреатам Нобелівської премії, котрі мали стосунок до України. Також Юрій Ковальков є автором філателістичної виставки, присвяченої темі Нобелівської премії та яку відкрили до оголошення цьогорічних результатів.

Адреса книгарні «Є»:
вул. Валова, 5-9.
Тел.: (0352) 25 44 59.

Вхід вільний.
Медіапартнер заходу – тижневик «Український тиждень».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.