«Долучайтеся до хрещенських купань лише, якщо повністю здорові», – поради Центру громадського здоров'я

Опубліковано в Новини 18.01.2021

Як правильно загартуватися та зміцнити організм на Водохреща – пояснили у Центрі громадського здоров’я України.

Чи може одноразове купання на Водохреща загартувати і зміцнити ваш організм? Попри те, що багато людей у це вірять, нагадуємо, що холодна вода може бути корисною лише, якщо загартовуватися регулярно!

Якщо завтра ви плануєте долучатися до хрещенських купань, то принаймні підготуйтеся завчасно!

Знайдіть спеціально обладнані для купання місця із перевіреним дном.

Обов’язково зробіть руханку перед тим, як зайти у воду.

Зніміть металеві прикраси. Метал охолоджується дуже швидко, і його контакт зі шкірою може призвести до обмороження окремих ділянок чи холодових травм. Наприклад, кільця сповільнюють рух крові в пальцях, а отже вони швидше замерзнуть.

Не пірнайте одразу ж із головою — це може призвести до різкого охолодження організму. Натомість робіть це поступово: намочіть обличчя, груди, живіт та спину, а вже потім занурюйтесь по шию.

Перебувайте у воді не довше 3–5 секунд.

Після купання добре розітріться рушником, якомога швидше змініть мокрий одяг на сухий, аби зменшити холодове навантаження. Добре продумайте, що вдягнути, аби могти зробити це швидко й пальці рук не оніміли — теплий одяг має бути з мінімальною кількістю ґудзиків та застібок, а взуття — без шнурівок.

Не залишайте відкритими кінцівки та голову: через долоні та оголену голову ви втрачаєте чимало тепла й можете захворіти.

Щоби не замерзнути — рухайтесь. Можна підстрибувати на місці, ходити, зробити пару простих вправ чи просто обніматися, коли є з ким. Рухи допоможуть прискорити кровообіг, а отже ви не замерзнете.

Візьміть із собою термос із чаєм.

Не забувайте, алкоголь створює лише ілюзію тепла і натомість призводить до величезної його втрати. Куріння ж зменшує швидкість кровообігу в кінцівках, а отже робить їх більш уразливими до холоду.

Долучайтеся до хрещенських купань лише, якщо повністю здорові. Не варто купатися вагітним жінкам, а також дітям до 6 років. За старшими дітьми слід пильно стежити дорослим.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів
Бійці 55 батальйону знищують московських окупантів за допомогою бомбардувальних дронів, які закуплені мерією Тернополя. На…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.