Бережанщина отримала римські денарії у подарунок

Опубліковано в Новини 26.09.2016

Раритетні монети Римської імперії передали співробітники СБУ представникам Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани, що на Тернопільщині.

Шість срібних монет номіналом у один денарій правоохоронці вилучили у місцевого колекціонера, котрий в серпні 2015 року намагався збути їх іноземним нумізматам. Під час спроби доправити культурні цінності у Сполучені Штати Америки слідчі Тернопільського УСБУ вилучили пакунок з монетами, які зловмисник намагався приховати від митного контролю.

За вчинення замаху на контрабанду культурних цінностей (ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу України) тернополянина засуджено до 3 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном у 1 рік, а монети конфісковано в дохід держави.

За висновком експертів, вилучені у контрабандиста  монети є срібними денаріями Римської імперії, викарбуваними у період із 117 по 192 роки н.е.  за часів правління імператорів Марка Аврелія, Коммода та Адріана. На аверсі монет містяться зображення правителів Риму та їх дружин. На реверсі ж зображено персонажі давньоримської міфології - богині Юнона, Фортуна, Мінерва, Етернітас, Сепс і Салюс. Експерти відзначають значну історико-культурну цінність цих монет, адже на час їх перебування у грошовому обігу володіння Римської імперії сягали території сучасної України.

 

Сектор взаємодії зі ЗМІ та громадськістю

 

УСБУ в Тернопільській області

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.