Версія для друку

На Тернопільщині працівникам виплатили майже 13,4 млн грн заборгованої зарплати

Опубліковано в Новини 01.08.2020

Майже 13,4 млн грн заборгованої зарплати виплатили 106 підприємств Тернопільщини у січні-червні цього року.

Такий результат індивідуальної роз’яснювальної роботи, яку провели фахівці Головного управління ДПС у Тернопільській області із керівниками юросіб-боржників. Загалом до просвітницького діалогу було запрошено 108 таких осіб. Відтак працівникам виплатили зарплатний борг, а бюджети отримали 3,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 2,2 млн грн єдиного внеску.

Оскільки податок на доходи – основа надходжень місцевих бюджетів, то органи місцевої влади долучаються до спільних заходів із податківцями. З початку цього року на спільних із органами місцевої влади засіданнях комісій заслухали керівників 9 підприємств, які допустили заборгованість із виплати заробітної плати, податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Після цього 8 із них виплатили 6,1 млн грн заборгованої зарплати, 83,5 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 776,6 тис. грн єдиного внеску.

На засіданнях комісій заслухали також керівників 59 підприємств та організацій, на яких заробітна плата виплачувалась у мінімальному чи нижче мінімального розмірах. Тож 56 підприємств підвищили рівень виплати заробітної плати. Відтак до бюджетів додатково надійшло 328,4 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 648,6 тис. грн єдиного внеску.

Роз’яснювальна робота щодо необхідності підвищення рівня оплати праці проводилась також із 486 підприємствами та організаціями краю. Позитивний результат – 461 із них підвищили рівень виплати заробітної плати, а бюджети отримали 2,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 2,7 млн грн єдиного внеску додатково.

До суб’єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи громадянам з порушенням вимог податкового та іншого законодавства (єдиний внесок), застосовуються контрольно-перевірочні заходи. Так, упродовж першого півріччя перевірили 19 юридичних осіб та 18 приватних підприємців. Порушникам нарахували 6,6 млн грн податків та зборів (штрафних санкцій та пені), в тому числі 4,9 млн грн податку на доходи фізичних осіб, 486 тис. грн єдиного соціального внеску та 351,5 тис. грн військового збору.

Головне управління ДПС у Тернопільській області

Фото: з відкритих джерел