Бучач: мандрівка одним із найдавніших міст Тернопільщини

Опубліковано в Новини 23.06.2020

Одним із цікавих туристичних куточків на Тернопільщині місто Бучач, що розташоване за 72 кілометри від обласного центру.

У Бучачі є багато архітектурних пам'яток, одна із них це ратуша. Зведена 1750 (1751, або близько 1743—1758) р., за іншими даними — час невідомий) у стилі рококо. Архітектор Бернард Меретин, скульптор Йоан Георгій Пінзель, фундатор — Микола Василь Потоцький.

Ратуша розташована в нижній частині міста посеред невеликого майдану. Ця будівля унікальне тим, що являє собою класичний стиль бароко. Подібних будівель, що збереглися до наших днів майже в первозданному вигляді, в Україні не так вже й багато.

Є кілька варіантів походження назви міста, зокрема:

- Від старослов'янського слова «буча», що означає «вода напровесні, бистрина і глибінь», що досить точно відображає навколишній ландшафт.

- Від букових лісів, які в давнину росли тут.

- Річка Стрипа робить довкола міста меандр (обруч)

- Давньослов'янське буч — означало смілива та звитяжна людина, гордий, непоступливий.

У місті є арт-двір - творчий простір під відкритим небом.

Від заснування у 2012 році Арт-Двір діяв як громадська ініціатива, а у 2014 році його організатори зареєстрували громадську організацію «Бучач-Арт».

За первинним задумом в Арт-Дворі мали переважати музичні події. Проте зараз він має широку літературну програму. Тут презентували переклади українською роману Аґнона «Нічний постоялець» та дрогобицько-львівських есеїв «Атлантида» польського письменника Анджея Хцюка. На запрошення Арт-Двору до Бучача приїздив Тарас Прохасько, представники літературного фестивалю Meridian Czernowitz та письменницької резиденції «Станіславський феномен».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.