У заповіднику на Тернопільщині зберігається жіноча прикраса ще з ХІІ – ХІІІ століття

Опубліковано в Новини 18.06.2020

У фондовій колекції Національного заповідника «Замки Тернопілля» зберігається жіноча прикраса, датована ХІІ – ХІІІ століттям.

Так, у травні 1997 року в урочищі Замкова гора біля села Старий Збараж на Тернопільщині проводились археологічні розкопки під керівництвом Марини Ягодинської. Серед численних знахідок привертає увагу жіноча прикраса – колт.

Колти виникли у ХІ столітті, можливо, як модифікація найважчих скроневих кілець. Ці характерні для слов'ян прикраси підвішувалися до головного убору на стрічці чи металевих ланках – ряснах. Від слова «колти» походить і діалектна назва сережок – «ковтки». Саме ж слово колт походить від праслав’янського *kъl̥tat – «ворушити», «хитати», «штовхати».

Корпус колта виготовлявся технікою лиття з дорогоцінних металів або із сплаву олова та свинцю, щоб задовольнити запити більш широкого кола модниць, які хотіли мати прикраси «як у княгинь». Всередені колти були порожні. Прикрашали їх ажурними візерунками – емаллю, сканню і філігранню. Всередину могли покласти тканину, просочену ароматичною олією. Тож, коли вулицею проходила панянка з такими прикрасами, вона привертала до себе увагу не лише завдяки важким скроневим прикрасам, а й пахощам, які шлейфом тягнулися за нею.

Колт, знайдений на Замковій горі, датується ХІІ – ХІІІ століттям, виготовлений з металу, пустотілий, прикрашений рельєфними орнаментами, краї оздоблені променями.

За інформацією молодшого наукового співробітника фондового відділу Адамович Н. В.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.