З’являються болючі пухирі: жителів Тернопільщини попереджають про небезпечну рослину  

Опубліковано в Новини 16.06.2020

Борщівник Сосновського – це багаторічна рослина, трапляється майже по всій території України, завезена до нас із Кавказу після Другої світової війни, щоб вирощувати на корм худобі. Але швидко виявили, що корови, нагодовані борщівником, дають несмачне гірке молоко, тому від вирощування відмовились.

Виглядає борщівник, наче величезний кріп, сягає 3-5 метрів заввишки, має товсте порожнисте стебло до 10 сантиметрів та великі перисті листки. В перші роки росте в вигляді листя в кущі та збільшує кореневище, на 2—3 рік з’являється трубчатий пагін із декількома суцвіттями. Основними місцями його поширення є потічки, береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища і покинуті поля.

Чим же небезпечна ця рослина та як від неї вберегтися розповідають лікарі КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» ТОР.

Найнебезпечніше в цій рослині - сік, який накопичується в стеблах, листі та квітках iз токсином — фуранокумарин. Коли цей сік потрапляє на шкіру людини, то в рази підвищує її чутливість до сонячних променів. І коли ультрафіолет контактує з ураженою ділянкою шкіри, та буквально підсмажується — з’являються страшні болючі пухирі, як при опіках 1-го і навіть 3-го ступеня.

Коли людина доторкнеться до борщівника, вона може не відразу відчути біль, але за декілька годин чи діб може бути свербіж, почервоніння, а потім можуть з’явитися пухирі. При сильних опіках може спостерігатися підвищення температури, лихоманка, виразки, і навіть після загоєння можуть залишатися темні плями.

Дуже важливо навчити дітей відрізняти борщівник від інших трав і ніякому разі не торкатися його, не рубати палицями та не наступати на скошені стебла. Розказати та показати дітям наслідки, які можуть бути при контакті з цією рослиною. Тому що борщівник, часто приваблює дітей своїми розкішними заростами, щоб погратися хованки, або ж зробити сопілку із порожнистих стебел.

Фото: з відкритих джерел 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.