Що твориться у тернопільських колоніях і хто в цьому винен?

Опубліковано в Новини 03.03.2016

Винних шукатимуть правоохоронці.

Прокуратурою області проведено перевірки стану додержання кримінально-виконавчого законодавства щодо проведення соціально-виховної роботи із засудженими в органах та установах УДПтС України в області, застосування до них заохочувальних норм закону, дисциплінарної практики, вирішення питань щодо умовно-дострокового звільнення, заміни невідбутої частини покарання більш м’яким та зміни умов тримання, повідомляє прес-служба прокуратури Тернопільської області.

Перевіркою стану соціально-виховної роботи із засудженими за минулий рік та 2 місяці 2016 року встановлено, що адміністраціями установ виконання покарань УДПтС України в області, загалом, додержуються вимоги кримінально-виконавчого законодавства. Водночас, окремими начальниками відділень виправних колоній формально проводиться соціально-виховна робота із засудженими, допускаються факти складання необ’єктивних характеристик на засуджених, особливо при вирішенні питань про застосування до них заохочувальних норм.

Під час перевірок також особливу увагу звернуто на додержання законності при застосуванні до засуджених передбачених ст.ст. 130-135 КВК України заходів заохочення і стягнення. Встановлено, що при зменшенні у 2015 році чисельності засуджених однієї з виправних колоній, залишилась незмінною кількість вчинених засудженими порушень режиму тримання та накладених дисциплінарних стягнень, а кількість застосованих до них заходів заохочень суттєво зменшилась. Це свідчить про намагання адміністрації установи штучно стримувати процес дострокового звільнення в’язнів від відбування покарання та зводить нанівець позитивні результати виховного впливу.

У ході перевірок також виявлено порушення щодо застосування передбачених ст.ст. 100, 101 КВК України заохочувальних норм у виді зміни умов тримання засуджених.

Так, у Копичинській ВК-112 не викорінені випадки порушень законодавства при зміні умов та режиму тримання засуджених через необ’єктивно складені на них характеристики. Це, насамперед, відображається у прийнятті передчасних рішень про переведення засуджених на дільницю соціальної реабілітації виключно у виробничих інтересах. Через неякісне вивчення та підбір засуджених, відсутність належного психологічного та соціального їх супроводу, окремі засуджені, перебуваючи в ДСР при послабленому нагляді, вчинили різного роду порушення, у тому числі – злочини (втечі з місця позбавлення волі).

Окрім того, прокуратурою звернуто увагу начальників установ на необхідність активізувати роботу, пов’язану з перерахунком строків відбування покарання визначення нових строків настання пільг, здійснення оцінки ступеня виправлення засуджених та термінового розгляду вказаних питань на засіданнях постійно діючої комісії стосовно засуджених, до яких судами застосовано положення Закону України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання» від 26.11.2015 №842-УІІ і в яких настали терміни застосування заохочувальних норм.

За наслідками перевірки, з метою усунення виявлених порушень кримінально-виконавчого законодавства з названих питань та притягнення винних осіб до відповідальності, органами прокуратури області керівництву УДПтС України в області та установ виконання покарань внесено 12 вказівок, які перебувають на розгляді.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.