Яким у минулому столітті було перехрестя на важливій ділянці Тернополя (фотофакт)

Опубліковано в Новини 26.11.2019

Подивитися, як колись виглядало перехрестя між вулицями Слівенська і Леніна ( тепер проспект С.Бандери ), можна на світлинах з минулого століття.

Звичайно, на давніх знімках, які ще у свої шкільні роки зробив Роман Камінський з даху будинку на вулиці Слівенська 3, тернопільське перехрестя ще відрізняється від теперішнього. Світлина була зроблена приблизно на початку 80-их років. Вочевидь, вулиця потрапила під призму камери у час свята, оскільки на балконах можна угледіти радянську символіку – червоні прапори.

Як зазначив тернополянин Віктор Мадрі, який і поділився старою фотографією, у ті часи частини вулиці Є.Коновальця і мікрорайону «Канада» ще близько в планах не існувало. Як згадують мешканці Тернополя, у різні роки починали добудовуватися, переоснащуватися вулиці у цьому районі.

—   Частина дороги по Коновальця (тоді ще Пензенській, потім Кантемирівців), що починалась від Репіна, почала будуватись уже після того, як на Канаді постали перші будинки. Маю на увазі теперешні Коновальця,2 і Вкрбицького,2. А було це восени 1985 року, тоді вкладали лише одну смугу... До-речі, Коновальця тоді була Пензенською, а Вербицького була Маршала Конєва, Чубинського - була Кирпоноса... Знаю це все добре, бо був в числі тих перших новоселів багатоповерхової Канади! —  пригадала Олександр Лазарець.

—   Від приватного будинку, що правіший, починалася та доріжка... бачите ряд тополь - ото вздовж тієї доріжки... До-речі фрагмент тієї асфальтованої доріжки зберігся і досі - вздовж огорожі біля церкви МП. Ще один фрагмент доріжки залишився між новими багатоповерхівками по непарній стороні Коновальця і приватним сектором, — додав Олександр Лазарець.

—   Ми переїхали на Слівенську, 13 десь в 1970-ті роки. Дорога до теперішнього Прогресу тільки наполовину була заасфальтована, —  зазначила Oksana Vechorek.

—   Як мені подобались ті приватні котеджі, що на задньому плані! Ми знімали половину такого будинку на вул. Глибокій. Вони усередині дуже комфортні. У нашому були такі шикарні кахляні печі, газові, —  підмітила Iryna Kut.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.