У скільки тернопільським батькам обійдеться зібрати дитину в школу?

Опубліковано в Новини 18.08.2019

Хтось вже скупився до школи, хтось - тільки складає плани та вирішує де купувати речі. 

Ми провели опитування на сайті “20 хвилин” серед батьків та запитали скільки в середньому вони витрачають, щоб “укомплектувати” дитину до навчання.

Купуючи речі для першокласників батьки  розпочинає зі шкільної і спортивної форми, взуття, а також ранця. А хтось - із канцелярських товарів.

Одні батьки, щоб зекономити час купують все в одному місці, інші ж  - у кількох. Замовляють і через онлайн-магазини та порівнюють ціни в кількох місцях, аби зекономити. Адже зібрати першокласника - справа дороговартісна. 

Більшість батьків для покупок обирають ринок. З собою обов’язково беруть дитину. Щоб приміряти речі та обрати те, що до смаку дитині.  Для експерименту на тернопільському ринку журналістка “RIA плюс” перевірила ціни на шкільне приладдя та одяг з 6-річним Сашком Шпікулою та його мамою Тетяною.   

Вибір товарів на ринку - величезний   Спочатку обираємо портфель для Сашка. Ціни на портфелі - від 450 грн. Сашкові сподобався ранець із принтом “Ніндзяго”. Продавець каже, що хлопчикам такі речі із мультяшними персонажами до вподоби найбільше. Рюкзак, який хлопчик вибрав - українського виробника. Продавець запропонувала ще й імпортний варіант - вдвічі дорожчий. Чим відрізняється - конкретно розповісти не могла. Лише сказала, що якість практично та сама.

Втім, обираючи шкільну сумку, варто звертати увагу не тільки на зовнішній вигляд, а й на її функціональність, зауважує продавчиня пані Ірина.

 - Обов’язково має бути ортопедична спинка, щоб зменшити навантаження на дитячий хребет, - каже вона. – Портфелі часто брудняться, а тому ззовні повинен бути такий матеріал, який легко помити. Замки та застібки повинні також бути міцними та надійними, аби дітлахи не розгубили речі по дорозі додому чи до школи. Ремені мають бути м’якими, щоб не врізалися в плечі та не тиснули.

Далі обираємо наповнення у рюкзак. Для того, щоб батьки знали що потрібно дитині у школу, деякі заклади видають орієнтовний список речей.

- Нам у школі дали орієнтовний список речей, які повинна мати з собою дитина, - розповідає мама Сашка пані Тетяна. - Там було написано про зошити, щоденник, кольоровий папір, пластилін, олівці, ручки, обкладинки на книжки і так далі. На зборах вчителька рекомендувала що краще буде дітям. Це дуже допомогло, адже до прикладу простий олівець треба обирати трьохгранний, а я не знала.

Усі покупки на точці із канцтоварами мамі Сашка обійшлись у 1154 гривні. Деякі речі сашко обирав сам, дещо - було йому недуже цікаве.

Чимало батьків речі для дітей та канцтовари замовляють у інтернет-магазинах. Вони вважають, що не лише зручніше, а й дешевше. Чи справді це так ми перевірили на одному із інтернет-ресурсів.

Від шкільної форми - відмовились

У червні 2019-ого Володимир Зеленський скасував обов'язкове носіння шкільної форми для учнів середніх шкіл. Президент визнав недійсним указ ще за президентства Леоніда Кучми, "Указ Президента України від 12 червня 1996 року № 417 "Про шкільну форму для учнів середніх навчальних закладів". Про це сказано на сайті адміністрації президента.

Як повідомляють в управлінні освіти і науки Тернопільської міської ради, залишати чи відмінювати шкільну форму визначає рада школи окремо у кожному навчальному закладі. Ми дізнались, що про це думають директори кількох шкіл.

- Зараз часто неправильно трактують це рішення президента, - каже директор школи №6 Олександр Остапчук. - Відмінили лише Указ, а не саму форму в школах. Цей указ і так не діяв з 1996-го року. Зовнішній вигляд школярів має бути таким, який ухвалить Рада школи. Чи це діловий стиль, чи вільний - це затверджують у навчальному закладі. В нас, до прикладу, немає строгої форми, є лише елемент зовнішнього вигляду школяра - синя безрукавка з емблемою школи. А далі вирішують батьки. Звичайно, це не джинси з дірками.

У Тернопільській школі-економічному ліцеї №9 імені Іванни Блажкевич кажуть, що одягати дитині форму або ні - вирішують батьки.

- На Раді школи у березні минулого року ми вирішили, щоб діти таки дотримувались шкільної форми одягу, - каже директор навчального закладу Григорій Рибак. - Якою буде ситуація - сказати важко, адже адміністрація на це вплинути не може. Рішення лише за батьками. Рада вирішила, що діти можуть вільно одягатись, але стиль варто все ж залишити діловим. Тобто, навіть якщо вони одягають джинси - то варто таки, щоб вони були без дірок та в нормальному стані.

Замінити форму на діловий стиль одягу пропонують у школі №28.

- Форма - це одяг, який має чітко визначений колір, фасон та пошиття, - каже директорка школи №28 Лілія Вавринів. - Ми більше схиляємось до того, що у школах впроваджувати, рекомендувати діловий класичний стиль. Це дисциплінує дітей, показує їхню приналежність до шкільної спільноти. Насправді, це неприпустимо, коли хтось приходить у школу в неналежному вигляді: чи це учні, чи вчителі, чи навіть просто гості. Жодних обов’язкових елементів одягу немає у нас. Це додаткові витрати для батьків. Ми не обмежуємо дітей у виборі фасону та кольору. Проте, я вважаю, що діловий стиль - дуже доречний. Тим більше, так дитина не є обмежена, це не закриває її, а навпаки - дозволяє показати себе.

Як розповідає Тетяна Шпікула, у школі, де буде навчатись її син, форма - не є обов’язковою. Проте, до переліку ми таки включили костюми, схожі до форми школяра. Мама хлопчика каже, що діловий стиль для школяра - обов’язковий. Тому навіть, якщо від форми відмовляються - костюм у гардеробі - річ потрібна.  На ринку їх вартість - від 450 грн.

Зібрати дитину в старшу школу

Якщо ваша дитина іде у другий або ще старший клас - покупки обійдуться дешевше, адже деякі речі в дітей залишились з попередніх років. Ми запитали тернопільських мам скільки грошей вони витратили на те, щоб зібрати дитину в школу.

- Моя донечка цього року іде у четвертий клас, - розповідає Людмила Добровська. - Ми купили їй новий портфель, бо у старий не можемо помістити підручник з англійської. Не хочу, щоб вона ходила з ним у руках. Довелось купувати вже підлітковий ранець. Бо у ті, що розраховані на 1-4 класи - не поміщається.

Окрім того купували спортивний костюм, який, до речі, дуже важко було знайти. За нього заплатили 750 гривень, кросівки за 350 гривень. Ще купили кілька нових блузок, брюки, кофтинку.

- Щось нове купуємо кожного року, - розповідає жінка. - Зараз купили пенал, бо старий - дуже зношений, купували олівці, кольоровий папір, зошити, обкладинки - за канцтовари, разом із портфелем на шкільному ярмарку ми заплатили близько 700 грн. Загалом, ми витратили близько 2 тисяч гривней. І це варто врахувати, що практично все у нас є.

Батьки, які збирають до школи старшокласників, зізнаються, найбільше грошей витрачають на одяг.

Син Вікторії Закревської Ростислав цього року іде у восьмий клас. Жінка розповідає, що канцтовари хлопець купував сам у торговому центрі. На все витратив понад 400 гривень, а от одяг обирали разом.

- Зараз вже відходять ці традиційні походи на ринок перед школою, - каже пані Вікторія. - Пенал не купували, рюкзак теж купили тільки минулого року. Зошити, ручки він сам купив собі у торговому центрі. З одягу купували гольфи, сорочки, джинси, майки, носки, труси. Практично перед школою кожного року треба купувати речі, бо він росте, речі сильно зношуються. Тому обновки треба купувати кожного року. На одяг ми витратили близько двох тисяч.

Що купувати дитині перед новим навчальним роком батьки вирішують самі. Звісно, перед ти як щось купити, вони звертають увагу на якість, адже деякі речі можуть школяра прослужити навіть кілька років.

Ціни на шкільне приладдя

Рюкзак – від 500 грн

Щоденник - 50 грн

Олівці прості – 2 шт. – 10 грн

Зошит (12 арк.) – 2 шт. –  7 грн

Папка для зошитів - 30 грн

 Ножиці – 15 грн

Кольорові олівці – 40 грн 

Альбом для малювання – 20  грн -

Кольоровий папір – 20 грн

Сумка для змінного взуття і фізкультури - 80

Ланч-бокс- 100 грн

пляшка для води - 60 грн

Фарби (гуаш) – 30  грн акварель – 30 грн

Пензлик – 5 грн

Стакан-непроливайка – 6 грн

Пластилін – 21 грн

Дошка для ліплення + 2 стека – 7 грн

Точилка – 5 грн

Гумка – 5 грн

Пенал –  90 грн

Обкладинки для зошитів - від 25 грн  

Разом – 1 1 54 грн    

 Одяг для хлопчика  

Форма – 600 грн  

Туфлі – від 480 грн

2 сорочки – 460 грн

 Спортивний костюм – 350 грн

Спортивні штани (на запас) – 200 грн

Кросівки – 350 грн

Вишиванка - 400 грн

Майка (2 шт) - 160 грн

Трусики (2 шт) - 90 грн

Шкарпетки (3 шт) - 60 грн

вишиванка - 300 грн  Разом – 3 450  грн 

    Одяг для дівчинки:  

Форма – 600  грн

 Туфлі – 500 грн

2 блузки – 420  грн

Спортивний костюм – 400 грн

Штани (на запас) - 200 грн

Кросівки – 350 грн

Сарафан – 250 грн

Спідничка - 160 грн

Колготки – 140 грн

Майка (2 шт) - 160 грн

Трусики (2 шт) - 90 грн

Шкарпетки (3 шт) - 45 грн

Вишиванка - 400 грн  

Разом – 3 715 грн 
Джерело "20 хвилин"

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.