Улюблені коктейлі молоді у Тернополі мають продаватися в рамках закону

Опубліковано в Новини 08.07.2016

Відповідно до ст. 15 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №481) роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

При цьому згідно зі ст. 1 Закону №481 алкогольні напої - продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Водночас Національний стандарт України «ДСТУ 3297:95. Лікеро-горілчана промисловість. Терміни та визначення понять» встановлює терміни та визначення основних понять у галузі лікеро-горілчаної промисловості. Згідно із зазначеним стандартом лікеро-горілчаний напій – алкогольний напій міцністю від 1,2 до 60,0 відсотків, виготовлений змішуванням спирту етилового ректифікованого з напівфабрикатами, інґредієнтами та підготовленою водою, насичений або ненасичений діоксидом вуглецю (для слабоалкогольних напоїв).

Слабоалкогольні напої – алкогольні напої з вмістом етилового спирту від 0,5 до 8,5 відсотків об’ємних одиниць та екстрактивних речовин не більш як 14,0 г на 100 см3, виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи ненасичені діоксидом вуглецю (ст. 1 Закону №481).

Відповідно до Митного тарифу України до групи 2208 УКТ ЗЕД, яка складається на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів, відносяться: спирт етиловий неденатурований з концентрацією спирту менш як 80 відсотків об’ємних одиниць, спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки, лікери та інші напої, що містять спирт.

Враховуючи зазначене, суб’єкти господарювання мають право здійснювати роздрібну торгівлю такими слабоалкогольними напоями, як «Джин-Тонік», «Ром-Кола», «Бренді-Кола», «Лонгер» тощо виключно за умови наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

 

Відділ організації роботи

 

Головного управління ДФС у Тернопільській області 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.