На що тернополянам варто звертати увагу при виборі взуття?

Опубліковано в Новини 04.03.2019

 Суб'єкт господарської діяльності, що здійснює роздрібну торгівлю взуттям, повинен забезпечити покупцям зручні умови для ознайомлення, вибору та примірки взуття згідно правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами.

Повідомляють в управлінні Держпродспоживслужби у Тернопільській області.

Перед тим, як приміряти взуття, необхідно звірити маркувальні дані на кожній напівпарі взуття, де зазначається:

- номер моделі(артикула);

- розмір, повнота;

- дата виготовлення (місяць, рік).

  В індивідуальну упаковку кожної пари має бути вкладена інформація (рекомендації) щодо його експлуатації та догляду за ним.

  Приміряти взуття необхідно на обидві стопи, бажано постояти в ньому та впевнитись, що воно не тисне. Придбаваючи взуття, приділяйте велику увагу правильному вибору необхідного розміру взуття, тому що в разі не відповідності розмірів взуття та ноги можуть виникнути проблеми, які ставлять під загрозу здоров’я ніг або спричинить деформацію взуття, розрив швів, появу тріщин та зломів.

  Якщо взуття підійшло за розміром, далі потрібно оглянути на предмет його якості.

  Купуючи взуття ви маєте право вимагати у продавця:
- інформацію про склад сировини, з якого воно виготовлено (натуральні чи штучні матеріали);
- інформацію про умови використання та догляду за взуттям;

- інформацію про гарантійні терміни носіння взуття;

- касовий чи товарний чек , який потрібно зберігати протягом гарантійного терміну його носіння.

  При виборі взуття зверніть увагу на його призначення (робоче, для відпочинку, модельне, повсякденне, спортивне та інше).

Відповідно до вимог чинного законодавства України встановлені гарантійні терміни носіння взуття:

  Повсякденне та дитяче взуття:

- на шкіряній підошві - 40 днів;
- на шкіряній підошві з накладкою - 45 днів;
- на підошві із шкірвалону, стероніпу, полівінілхлориду - 60 днів;
- на підошві із пористої гуми, поліуретану, термоеластопласта - 70 днів.

Взуття модельне:
- на шкіряній підошві - 50 днів;
- на підошві із шкірвалона, полівінілхлорида - 70 днів;
- на підошві із пористої гуми, поліуретана, термоеластопласта - 80 днів.
Взуття для активного відпочинку 60 днів.

Взуття гумове 90 днів (від дня продажу).

Гарантійні терміни визначаються від дня продажу або відповідного сезону і встановлюються виробником або суб’єктом господарювання.

  Згідно Закону України „Про захист прав споживачів” гарантійний строк - строк, протягом якого виробник (продавець, виконавець або будь-яка третя особа) бере на себе зобов'язання про здійснення безоплатного ремонту або заміни відповідної продукції у зв'язку з введенням її в обіг.

Щодо продукції, на яку гарантійні строки або строк придатності не встановлено, споживач має право пред'явити продавцю (виробнику, виконавцю) відповідні вимоги, якщо недоліки було виявлено протягом двох років.

 Сезонність носіння взуття (Постанова Кабінету Міністрів від 19.03.94р. № 172).

Початок відповідного сезону на взуття:
- зимового асортименту з 15 листопада по 15 березня;
- весняно-осіннього асортименту з 15 березня по 15 травня та з 15 вересня по 15 листопада;
- літнього асортименту з 15 травня по 15 вересня.

У гарантійні терміни на сезонні товари не включається час іншого сезону (міжсезонний період).

Якщо у взутті протягом гарантійного терміну носіння виявились недоліки виробничого характеру (скриті недоліки) в першу чергу потрібно звернутися з письмовою заявою до суб‘єкта господарювання, у якого було куплено взуття. При цьому необхідно в обов‘язковому порядку пред’явити документ, який засвідчує факт купівлі (касовий або товарний чек).

 Згідно із ст. 8 Закону України “Про захист прав споживачів” споживач, в порядку та строки, що встановлені законодавством, має право:
- пропорційного зменшення ціни;
- безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
- відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

  У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених висновком експертизи, споживач має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:
- розірвання договору та повернення сплаченої за товар коштів;
- вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний з числа наявного у продавця (виробника) товару.

  За наявності товару вимога споживача про його заміну підлягає негайному задоволенню, а в разі виникнення потреби в перевірці якості – протягом 14 днів або за домовленістю сторін.

   У разі коли під час гарантійного строку необхідно визначити причини втрати якості продукції, продавець (виконавець, виробник) зобов'язаний у триденний строк з дня одержання від споживача письмової згоди організувати проведення експертизи продукції.

  Експертиза проводиться за рахунок продавця (виконавця, виробника), а якщо у висновках експертизи буде доведено, що недоліки виникли після передачі продукції споживачеві внаслідок порушення ним встановлених правил використання чи зберігання або дій третіх осіб, вимоги споживача не підлягають задоволенню, а споживач зобов'язаний відшкодувати продавцю (виконавцю, підприємству, яке виконує його функції) витрати на проведення експертизи.

   Споживач, продавець (виконавець, виробник) мають право на оскарження висновків експертизи у судовому порядку.

При придбанні взуття належної якості, яке не задовольнило Вас за формою, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути використане за призначенням споживач має право обміняти таке взуття на аналогічне у продавця, в якого воно було придбане, протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі. Обмін взуття належної якості провадиться, якщо воно не використовувалося і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром.

Якщо на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право або придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, або розірвати договір та одержати назад гроші у розмірі вартості повернутого товару.

При розірванні договору купівлі-продажу розрахунки із споживачем провадяться виходячи з вартості товару на час його купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, або в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.

Звертаємо увагу, що при порушенні Ваших прав як споживачів, Ви маєте право звернутись в Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області за адресою: вул. Микулинецька, 20, м. Тернопіль  із скаргою оформленою відповідно до Закону України «Про звернення громадян», а саме із зазначенням назви суб’єкта господарювання, його місцем знаходження, копією розрахункового документу, що засвідчує купівлю та копією гарантійного талону.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.