Тернопільські дороги успішно пройшли інспекцію керівника Укравтодору (фото)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  14.09.2018

Тернопільщину з метою інспекції двох магістралей – М-12 Стрий - Тернопіль - Кропивницький - Знам’янка та Р-41 (об’їзну), де тривають ремонтні роботи, відвідав в.о. начальника Державного агентства  автомобільних доріг України Славомір Новак.

Загалом, керівник Укравтодору відзначив, що наш регіон входить у п’ятірку кращих областей щодо освоєння коштів та рівня проведення ремонтів доріг.

- Що стосується виконання робіт, хочу сказати, що Тернопільська область є однією з п’яти найкращих областей. Рівень виконання на сьогоднішній день тут складає 87%. Це дуже гарний показник. По всій країні маємо середній рівень виконання робіт 67%. Але навіть 67% - це також дуже добра цифра. Ще два роки тому було всього 14%. В 2017 – показник досяг 34%, а вже цього року ми вийшли на таку цифру. Середній рівень виконання робіт в Європі на цю частину будівельного сезону складає 70%. Тобто можна сказати, що за два роки ми досягли європейського рівня. А Тернопільщина – навіть перегнала, - поділився Славомір Новак.

Головний дорожник країни також розповів і про те, як в Україні контролюють та перевіряють якісь проведених ремонтів автошляхів.

- По-перше, ми створюємо нову систему контролю якості. Маємо централізовану установу, яка підпорядкована безпосередньо керівництву Укравтодору. Ми підписали договір з цією установою на цей рік вартістю в 30 мільйонів гривень. Завдяки цьому контрактові вони купують необхідну техніку для перевірок. Якість робіт перевіряється коли вони ще ведуться, а потім ще раз – по їхньому завершенню. Лише згідно мого наказу можна прийняти роботи на баланс, а оплатити їх – лише після завершення перевірки. Таким чином намагаємось покращити ситуацію з контролем якості. Також є ще один рівень контролю якості виконаних робіт – обласний. Місцевий САД заключає договори з різними експертами щодо контролю якості. Ще є рівень громадськості, якій я вдячний за всі звернення до нас щодо стану доріг чи якості робіт. Тому що недоліки – нормальне явище кожного майданчика, кожного проекту. Необхідно ці недоліки виправляти вчасно в рамках гарантій, в рамках відповідальності підрядника, - зазначив Славомір Новак.

Також чиновник додав, що згідно наказу з цього року всі контракти, які були підписані службами автомобільних доріг по Україні, мають обов’язкову гарантію на середні ремонти - мінімум 5 років, а на капітальні – мінімум 10. Це означає, що впродовж цього часу кожен підрядчик повністю відповідає за дорогу та в разі чого зобов’язаний виправити недоліки.

До слова, як розповів Славомір Новак 1 кілометр відновленої дороги, якщо це середній ремонт, обходиться державі в середньому в 14-15 мільйонів гривень. Якщо це капітальний ремонт, вартість зростає до 20-22 мільйонів. На Тернопільщині ж середній ремонт автошляху обходиться дещо дешевше:

- Якщо ми візьмемо ширину проїжджої частини 9 метрів і стандартну конструкцію з регенерації з двома шарами асфальтобетону, це десь буде в районі 13-13,5 млн гривень на кілометр, - прокоментував начальник Тернопільської САД Богдан Юлик.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.