Версія для друку

У центрі міста – виставка фото столітньої давнини

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  23.05.2016

Виставку фотографій «Героям Лисоні вдячна Батьківщина» відкрили сьогодні на Алеї Зірок у Тернополі. Як розповідають організатори, січові стрільці були естетами, а тому однією із перших речей, яку придбали для свого вжитку, був фотоапарат. Саме тому до наших днів збереглося близько двох тисяч історичних світлин.

-          Виставка присвячена двом датам – це День героїв, у день смерті Євгена Коновальця та сторіччя бою на горі Лисоня. Для нас важливим було зробити цю виставку, адже січові стрільці – це перші українські добровольці, які пішли боротися проти російського війська, тобто історія циклічно повторюються. І воювали вони з допомогою волонтерам, бо не мали ні одягу, ні зброї, - розповідає організатор виставки, член  Тернопільського осередку Спілки Української Молоді в Україні Святослав Липовецький.

-          Цього року на всеукраїнському рівні буде відзначатися така подія як 100-річчя від героїчного бою на горі Лисоня. У цій битві полягло близько тисячі військових Австро-Угорщини, значна кількість із них – січові стрільці. Ще два десятиліття після бою мешканці навколишніх територій визбирували останки вояків і зносили на одне місце і у 1927 році нащадки бійців, молоді патріоти провели там двотижневе таборування і насипали власноруч велику могилу, - розповідає заступник міського голови Бережан із гуманітарних питань Олег Захарків.

 

До відзначення 100-річчя від історичного бою активно готується уся область. Організатори розповідають, що основні заходи будуть проведені 4-5 вересня. Виставка ж світлин триватиме ще тиждень, свої корективи може внести лише погода і дощ.