Версія для друку

Гончарі з України, Білорусі та США ліплять горшки у тернопільському парку (фото)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  19.07.2018

Другий всеукраїнський фестиваль гончарів «Не святі горшки ліплять» стартував сьогодні, 19 липня, на Козацькому острівку в парку «Топільче».

Маже 30 віртуозів гончарства з України, Білорусі та США з’їхалися до Тернополя, аби презентувати авторські роботи на ярмарку рукотворів та провести майстер-класи.

Вранці гончарі облаштували піч та почали ліпити посеред острівка величезну 2-метрову скульптуру глека. У ніч з суботи на неділю її будуть випалювати.

Учасник фестивалю – Іван Бобков з Києва займається гончарським ремеслом ще з 1992 року, а до фестивалю «Не святі горшки ліплять» долучився вперше.

– Я – кераміст-універсал, бо роблю все: і ліплю, і малюю, і розписую. Окрім цього, працюю викладачем у Державній художній середній школі імені Т.Г. Шевченка, що в Києві. На Козацькому острівку в Тернополі ми зібрали всю свою гончарну компанію, аби ліпити тут та проводити майстер-класи. Я, наприклад, буду розмальовувати посуд, – поділився Іван Бобков.

За словами гончара, прибутки від його діяльності – незначні, але майстерність ліпити приносить масу задоволення.

– Хто має базу, той постійно підтримує свою діяльність фінансовими внесками. А той, хто починає з нуля, повинен мати багато ресурсів – глина, дрова чи електроенергія. Майстерність також вимагає постійного удосконалення, а це – додаткові витрати. На прибутки від своєї діяльності я ще чекаю. Коли країна почне жити нормально, тоді ми всі і почнемо отримувати прибутки, – додав Іван Бобков.

За словами організатора фестивалю, керівника Тернопільського осередку спілки майстрів Уляни Джигринюк, на тернополян чекають майстер-класи з гончарства, розпису кераміки, ліплення свищиків. Окрім, цього на вихідних на острівку будуть виліплювати унікальну величезну скульптуру. Яку саме – поки секрет.

– Наш фестиваль – це майданчик для спілкування та обміну досвідом. Процес, коли гончарі творять, неймовірно цікавий, за ним хочеться споглядати. Сподіваємось, що тернополянам це також цікаво і вони завітають на Козацький острівок, – зауважила Уляна Джигринюк.

Вхід у містечко гончарів – вільний.