Версія для друку

Аби скуштувати рекордного «Журика», гігантський казан на головній площі Тернополя «оточили» сотні містян (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  07.05.2018

У Тернополі, який славиться численними рекордами, не втомлюються встановлювати нові досягнення. Цього разу в центрі Файного міста 6 травня під час фестивалю «Тернопільська Брама» поставили знову ж таки гастрономічний рекорд – приготували 1500 літрів страви «Журик». Щоб покуштувати польський смаколик, поблизу паруючого казана зібралося немало містян.

На приготування найбільшої страви пішло 16 кг масла, близько 500 літрів закваски, 125 кг цибулі, 170 кг картоплі, 700 яєць та немало спецій. Загальна вартість продуктів, закуплених для «Журика», склала близько 50 тисяч гривень, а «чаклувало» над казаном протягом більш, аніж 4-х годин 5 шеф-кухарів.

— Колись на території нинішньої Тернопільщини жили поляки, для яких суп на заквасці «Журик» був традиційної стравою. Ми вирішили нині приготувати саме цей смаколик, адже, шанований колись, він увійшов з роками і до улюблених приготувань наших батьків, — поділився співорганізатор фестивалю «Тернопільська Брама» Руслан Миронов.

Оцінити польський делікатес цього дня на головну площу Тернополя завітав і депутат міської ради Віктор Шумада.

Знову встановивши рекорд, наші кухарі тим самим вкотре підтвердили, що Тернопіль є гастрономічною столицею України. Я радий, що наше місто стає щоразу цікавішим для туристів, адже тут не тільки чимало принадних місць, але й у нас можна скуштувати немало смачного. Саме тому із святкувань на «Тернопільській Брамі» ми розпочинаємо туристичний сезон у місті. Неабияка подяка не тільки організаторам приготування рекордної страви, але усім людям, які докладали зусиль під час готування та роздачі «Журика» гостям, — звернувся Віктор Шумада.

Варто зазначити, що кулінарний рекорд на Театральній площі зафіксували представники Книги рекордів України. Коли «Журик» був готовий, волонтери заходу безкоштовно роздали страву всім бажаючим. Загалом гарячим супом почастували кілька сотень гостей фестивалю.