Версія для друку

32 роки потому: у Тернополі вшанували пам'ять ліквідаторів вибуху на Чорнобильській АЕС

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  26.04.2018

Мітинг-реквієм пам’яті загиблих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС відбувся біля меморіального комплексу «Жертвам Чорнобильської катастрофи» в парку «Національного відродження».

Вшанувати молитвою, хвилиною мовчання та покладанням квітів ліквідаторів аварії Чорнобильської АЕС прийшли тернополяни, духовенство, очільники краю, поліцейські та військові.

– Банально сказати, що 32 роки пролетіли, як один день. Спогадів є багато про той день, і про інші дні, коли чорнобильці брали участь у ліквідації, або були евакуйовані і поневірялись орендованими квартирами та гуртожитками Радянського Союзу. Думаю, що буде ще 50, 100 років вшанування вічної пам’яті цих людей. Правильно сказав отець, що  заслуговує на довге життя той, народ, який пам’ятає своїх героїв, – зазначив керівник Тернопільської обласної організації інвалідів Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Олександр Харитонов.

Теплими словами відзначили ліквідаторів аварії на ЧАЕС і представники влади, які відзначили важливість та героїзм роботи цих мужніх людей.

– 26 квітня 1986 року Україна втратила частину своєї території. У той час загинули і досі продовжують гинути тисячі українців. Сьогодні ми зі скорботою повертаємось у ту квітневу ніч 1986 року, коли мирний атом, який був покликаний служити людству, вийшов з-під контролю. Він перетворив Україну на епіцентр страшної екологічної катастрофи. Її наслідки могли бути ще гіршими, якби не віддача ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. Військові, пожежники, лікарі, будівельники та представники інших мирних професій показали приклад героїзму, мужності та справжньої любові до своєї країни і до своїх людей. Відлуння чорнобиля сьогодні –  це тисячі хворих. Навіть українці, які ніколи не були в Чорнобилі, зараз відчувають його вплив на своє здоров’я. Тим, хто не дожив до сьогодні, найменше потрібні наші слова і виступи – їм потрібна щира молитва. Їхнім сім’ям потрібна моральна та матеріальна підтримка. Кількість соціальних програм на допомогу таким людям у Тернополі буде збільшуватись, – підкреслив міський голова Сергій Надал.