Версія для друку

У Тернополі презентували виставку полотен, які випромінюють світло (фото)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  27.03.2018

Близько 30 живописних картин, які вийшли з-під пензля тернополянки Оксани Жбанової після неймовірного одужання, презентували у тернопільському драмтеатрі на експозиції «Подих душі» 23 березня. На думку гостей виставки, кожна представлена картина авторки сповнена чимось світлим, живим, легким. Можливо, це пов’язано з дивовижною історією того, як та коли у художниці з’явилася тяга до образотворчого мистецтва?

Захворівши на запалення легень, пані Оксана змушена була три тижні провести у ліжку. Саме тоді, коли жінка важко занедужала, в неї з’явилося непобориме бажання малювати і Оксана Жбанова почала писати першу картину – троянду. Авторка обрала для полотна саме королеву квітів тому, що живописницю дуже зацікавила будова троянди. Послідовне гармоній не переплетення пелюсток квітки чомусь видалися художниці схожими на плетиво життя.

Лежачи на постелі, авторка довго споглядала на недомальовану троянду, доки «твердо» не сказала собі: «Досить лежати, адже мене чекає чимало незавершеної роботи!» Оксана Жбанова пензлем довершує останні штрихи троянди і, водночас, відчуває прибуття сил – хвороба відступила.

Відтоді у доробку художниці з’явилося близько 40 робіт, проте не всі з них жінка представила на вернісажі «Подих душі». За словами Оксани Жбанової, 10 полотен зараз преребувають за кордоном.

Сьогодні на столі – окремо від інших робіт в мене стоїть особлива робота – мати з дитиною. Це моя найостанніша картина, яка народилася буквально за кілька днів до відкриття цієї експозиції. Матусю та її чадо мені дуже хотілося намалювати мабуть тому, що цей образ я більше асоціювала з собою та власною виставкою. Це – як мій захист, оберіг. Вчора ввечері я попросила свою особливу картину, аби та охороняла всі мої полотна. Ця картина «народилася» в мене не даремно, адже це оберіг виставки, — розповіла на відкритті експозиції Оксана Жбанова.

Художниця наголосила, що її творча мета – зробити світ більш сонячним, дарувати людям промінчик сонця за допомогою пензлика та фарб.

Довідка: Оксана Жбанова родом з Білорусії. До Тернополя приїхала у 1978 році. За фахом вчитель фізики і математики (ТНПУ). Випускниця Київської Академії American Beauty International. Працює майстром манікюру та педикюру в медичному центрі «Венера плюс Аполон».