Версія для друку

За рукодільними посиденьками з-під рук майстринь Тернопільщини вийшла не одна лялька-мотанка (фото)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  15.03.2018

На черговій традиційній недільній зустрічі у Тернопільській міській бібліотеці-філії №4 для дорослих мисткині області від творчого об’єднання «Берегиня» виготовляли серію ляльок-мотанок, які народні умілиці одягали в однострої різних регіонів України. Координувала процес створення народної ляльки вчителька трудового навчання у школі №11 та народна майстриня Алла Шушкевич.

На зустрічі «Рукодільні посиденьки» кожна жінка працювала над лялькою певного регіону. Якщо одні мисткині виготовляли окремі деталі оберегу, радилися з товаришками, як поєднати ті чи інші частини ляльки-мотанки, то інші умілиці в той час вже довершували свій виріб.

— Ляльку-мотанку зробити не так просто, адже на виготовлення окремого елементу виробу ми витрачаємо чимало часу. Наприклад, аби зробити лише голівку виробу, потрібно кілька годин. Звичайно, хтось може впоратися швидше. Найдовше майстрині виготовляють одяг для ляльки-мотанки, тому що жінкам треба вдало відтворити візерунки регіонального костюму. Для цього їм потрібно в'язати, вишивати, кроїти тканину для костюму. Сьогодні більшість мисткинь зробили лише основу виробу, а через тиждень ми знову зустрінемося та одягатимемо ляльку-мотанку, — розповіла Алла Шушкевич.

Майстриня наголосила, що зараз жінки працюють над народними ляльками із близько десяти регіонів України. Жінка додала, що, після закінчення роботи над витворами, майстрині планують зробити виставку ляльок, створених в традиціях різних регіонів України в авторських інтерпретаціях.