Версія для друку

Від тендітних мініатюр до гігантських панно представив у Тернополі майстер-емальєр (фото)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  Анна Семенків 06.02.2018

Водяні лілії на кількаметровій металевій пластині, старовинні фотографії в окладах, оздоблені антикварною зброєю маски та багато інших робіт презентував на виставці емалей Олексій Коваль. Експозицію відкрили 1 лютого в рамках мистецького проекту «Емалі. Історія. Україна. Світ» у Тернопільському обласному художньому музеї.

На виставці гості ознайомилися з тридцятьма роботами майстра-емальєра, які автор виконав у техніці «гаряча емаль». Митець представив роботи у трьох серіях: «Українська» – жіночі портрети; «Мала українська» – оздоблені різнокольоровим орнаментом випущені до 1921 року старі світлини людей; «Маски» – поєднання емалі зі скульптурами малих форм.

Олексій Коваль працював у багатьох техніках, проте знайшов себе саме в емалі, яку митець наблизив до живопису. Це надзвичайно складна й трудоємка техніка, адже, щоб створити готову роботу, потрібно виконати багато нелегких послідовних етапів. Основним матеріалом, який використовує автор при роботі з емаллю, є мідна пластина. Чоловік «протравлює» її кислотою та, за допомогою пензля, наносить на основу попередньо подрібнені, розтерті  та розбавлені водою різнокольорові емалі. Після цього в печі при температурі 800 градусів митець випалює роботу. Наголошу, що досвідчений майстер-емальєр насамперед наносить на пластину ті кольори, які потребують більшого часу випалювання, а вже потім покриває іншими, — поділилася заступник директора Художнього музею Ольга Ваврик.

Ольга Романівна зауважила, що у своїх роботах автор звертався до творів відомих українських митців, які у ХХ сторіччі працювали в техніці емалі, – Олени Кульчицької, Ярослави Музики, Марії Дольницької. Олексій Коваль не тільки синтезував, вивчив досвід попередників, але винайшов нові підходи, форми в роботі.

Варто зазначити, що виставка Олексія Коваля «Емалі: Історія. Україна. Світ» триватиме до 25 лютого в Тернопільському обласному художньому музеї, що знаходиться на вулиці С.Крушельницької,1.