Версія для друку

На Тернопільщині блакитно-жовтий стяг замайорів через «міст єднання» у День Соборності (фото)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  23.01.2018

99 років тому Акт Злуки об’єднав дві українські держави: УНР та ЗУНР, які розділяла річка Збруч. З того часу на мості, зведеному через цей водотік, 22 січня Тернопільщина разом із Хмельниччиною символічно вшановують та відзначають День Соборності України – день, коли наша держава навіки стала єдиною та неподільною.

На «мості єднання», який знаходиться в Гусятині та сполучає цей район із Чемеровецьким, що на Хмельниччині, у понеділок замайорів блакитно-жовтий стяг завдовжки 10 метрів. А мешканці двох областей України разом із їх керівництвом та духовенством символічно обмінялись короваями на знак єдності та провели акцію взаємної злагоди. Загалом, до цього дійства зі сторони Тернопільської області  долучилося декілька сотень громадян: діти, молодь, дорослі та навіть старші люди, які урочистим маршем під звуки військового оркестру прийшли на зустріч хмельничанам.

Після цього, усі спільно вирушили до пам’ятника, спорудженого на честь 10-ої річниці Незалежності України, де під урочистий Гімн нашої держави військовослужбовці підняли прапор. Далі на площі поблизу монументу присутні разом із священнослужителями традиційних українських церков прочитали спільну молебень за нашу країну та ще раз вшанували ті події покладанням квітів до пам’ятника.

- Христос Народився! Всім нам відомо, що багато хто не хотів, щоб українці були разом; щоб вони були єдиною українською сім’єю. Незважаючи ні на що, наші предки пройшли через багато випробувань, однак, вони це зробили: об’єднались в єдину, соборну Україну, проголосивши Акт Злуки. Адже вони хотіли, щоб їхні діти, внуки та правнуки завжди були разом. Ми є їхніми нащадками, дітьми українських патріотів; ми діти тих людей, які показали добрий і щирий приклад – як потрібно любити Україну і як її відстоювати. Можливо, за період комуністичного режиму, ми трохи забули про це, оскільки ворог хотів, щоб ми забули пор те, що ми українці. Але бачимо, що ми завжди були з Богом і ми вистояли. Недаремно про нас пишуть: «український боголюбивий народ». Ми завжди вірили в Бога, Який нас підтримував і допомагав. Але як каже Господь: «Без вас не спасу вас». Тому ми маємо й надалі залишатись єдиними та відстоювати Богом дану країну, - наголосили у своїй промові священнослужителі.

Друга частина урочистостей, приурочених до Дня Соборності, пройшла поблизу районної адміністрації. На сцені виступали народні колективи Тернопільщини та Хмельниччини; відбулось нагородження українських бійців, а керівництво двох областей спільно з народними депутатами із привітальним словом звернулись до громади.

- 99 років тому українці піднялися з колін і проголосили акт Злуки та єдності Західноукраїнської народної республіки з Українською народною республікою. На жаль, сьогодні ми знову маємо повторення історії, коли російський агресор посягає на нашу землю, знову хоче її розділити. Тільки йому варто нарешті зрозуміти, що за своє ми будемо стояти до кінця! Тому сьогодні ми також маємо пам’ятати та шанувати всіх хлопців, які віддали свої життя за нашу державу і які сьогодні тримають оборону на східному фронті. Бо тільки в єдності наша сила, - зазначив голова Тернопільської облради Віктор Овчарук.

В той самий час голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна акцентував увагу на сьогоденні:

- Сьогодні понад 250 тисяч військових захищають нашу землю від російського окупанта. І тому ми як ніколи маємо усвідомлювати, що ідеологія нашої держави – це Україна від Сяну до Дону, від Закарпаття до Криму, від Донецька і Луганська до Львова. Це все – наша велика держава і тому ми зібралися всі разом засвідчити свою позицію: ми хочемо об’єднати нашу державу, бо українці повинні жити у своїй великій, єдиній, соборній та неподільній Україні, – звернувся очільник Тернопільської ОДА.

Після привітальної частини керівництво двох областей символічно з’єднали металевий макет України.