У Тернополі виставили 110 портретів добровольців, які художник малював з натури під кулями

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  Анна Семенків 05.12.2017

Унікальну виставку «Портрети добровольців на війні» у «Арт-галереї» презентував жителям Тернополя харківський художник, доброволець АТО Сергій Пущенко. Митець з допомогою своїх робіт показав, що воювати можна не тільки зброєю, а й пензлем.

Портрети вояків пан Сергій створював з натури в 5-му окремому батальйоні ДУК ПС та 5-му батальйоні УДА впродовж травня 2015 – квітня 2017 року. На картинах художника, які він писав олівцем чи олійними фарбами просто на передовій, зображені зовсім юні хлопці, досвідчені вояки та жінки-захисниці.

Як слушно зауважив ідеологічний референт НР «ДІЯ» Іван Сута під час відкриття унікального доробку портретів Сергія Пущенка, цими картинами митець увіковічнив частину української  історії, яку творить нинішнє покоління героїв.

— Сьогодні перед нами знаходяться портрети захисників вітчизни. Вони належать пензлю митця, ім’я якого потрібно писати і промовляти з великої літери. Представлені нині 110 портретів автор писав із зони бойових дій. Це говорить нам про те, що як би українців не ламала доля, який би агресор не «тиснув» зі Сходу-Заходу протягом століть, ми продовжуватимемо залишатися українцями. Нашій нації доводиться боротися постійно – коли зброєю, коли поетичним словом, коли дипломатією. Боротьба за вільну Україну, за свободу не припиняється. Як бачимо, на тому «магістральному» шляху до свободи твердо став і Сергій Пущенко, який використав свою, Богом дану,  творчість і талант во ім’я увіковічення нашої боротьби за волю, — поділився Іван Сута.

Референт додав, що із майстром Пущенком їх об’єднує не тільки образотворче мистецтво, але й членство в Національній спілці журналістів України. Чоловік зауважив, що сутність автора «Портретів добровольців на війні» розкривається не тільки у картинах наших героїв, але присутня і в історії козацтва.

До розмови долучився й автор, який наголосив, що на кожному з портретів добровольці залишили свої автографи, аби глибше передати на малюнку власні характери.

— Як художник, сьогодні я вперше в Тернополі представляю жителям свій творчий доробок, ідея створення якого в мене виникла сама по собі. Ці портрети я творив суто із натури – ніхто не малювався з фотографій, тому ця виставка несе безпосередній контакт автора із «живою» особистістю. Малював картини за один прийом, а три-чотири портрети довершував наступного дня. Звичайно, деякі роботи вийшли кращими, інші, можливо, згірше, та над кожним портретом я попрацював сумлінно, — розповів Сергій Пущенко.

 Автор додав, що навіть під час війни свою патріотичну місію можна виконати з допомогою пензля. Митець наголосив, що пишучи свої твори саме сьогодні, а не завтра, він покладає частину праці художника на загальний вівтар перемоги.

— Ще на початку бойових дій на Сході України наш товариш виявив ініціативу написати портрети хлопців-вояків. «Малюватися» митець запрошував багатьох, проте не кожен вояк хотів «світитися» на картинах. Тому частина добровольців відмовлялися позувати. Ми тоді ще один одного навіть за прізвищем не знали. Відносно портрету, який пан Сергій намалював з мене, то скажу, що картина вийшла хороша. Лише на портреті я вийшов дещо «грізний» – у житті я добріший. Мабуть, таким мене побачив автор, — поділився один із добровольців – Дупак Андрій (позивний Кум).

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.