Версія для друку

Геній сучасності привіз до Тернополя унікальні полотна

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  16.04.2016

Виставку «Генотип вольності» Івана Марчука – одного із найвідоміших українських художників у світі, уродженця Тернопільщини та почесного громадянина міста, якого вже за життя визнали генієм – відкрили вчора, 15 квітня, у Тернопільській Арт-гарелеї.

-         Живу я все життя за чорним календарем, – розповідає Іван Марчук про своє життя та творчість. –  Чорний календар – це такий, який не має червоного кольору. І живучи так, я зумів зробити близько 5 тисяч одиниць мистецьких творів, які розсіяні по всьому світу. Їх немає тільки в Антарктиді. 

Озираючись на прожите життя, художник відверто печалиться, що його, талановитого майстра, спочатку визнав весь світ, і лиш тоді оговталася рідна країна.

-         Україна народжує найбільше талантів на квадратний метр, але вона їх не пестить, і вони або в'януть, або повертаються в землю, або спиваються. Ця країна за все моє життя не зробила для мене нічогісінько ані на копійку, – продовжив художник. – Щоб ви знали – кілька заяв я писав до Спілки художників – мені не дали майстерні протягом всього життя. У мене були мери, у мене були президенти, месії наші були на п’ятому поверсі в тісній майстерні, ледве піднімалися туди. І всі обіцяли «спустити» мене «вниз» і дати відповідні умови. При всіх моїх заслугах і реаліях, скажіть, хто такого рангу художник не наділений такими умовами? І в таких умовах я мусив бути за бортом, коли 20 років не приймали, не виставляли, не нагороджували, не випускали. Я стратив багато часу, було багато депресій, і все одно мені прийшлося працювати, бо я повинен був себе якось проявити. Я є затятий, а без цього неможливо досягти вершини.

Сьогодні попри визнання, презентації виставок і в столиці, і на батьківщині, Іван Марчук зізнається, що не може малювати.

-         Зараз ситуація така, що, направду кажучи, працювати не хочеться. Хочеться бачити, є що робити, але не хочеться. Просто настав такий час, що пензлик до рук не лізе. Я брався до роботи, починав одну картину, другу, але ні, опускаються… Я приходжу в студію, сідаю і розмовляю зі своїми картинами. У мене ще їх трошки лишилося. Ще є що посіяти по світу.

 

На виставці, яка триватиме в Арт-галереї ще близько 20 днів, представлена вагома частина доробку художника. Немає лише серій натюрмортів, «Кольорові прелюдії», «Виходять мрії з берегів», «Шевченкіана» та «Портрет». Вхід вільний.

 

До слова, 12 травня святкуватимуть 80-річний ювілей Івана Марчука у селі Москалівка Лановецького району, де народився Геній, залишилася стара його рідна хата та діє музей, присвячений його творчості.