Версія для друку

Відомі письменники епіцентром своєї книги зробили Бережанщину (фото)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  Тетяна Вітенько 15.04.2016

Брати Капранови завітали до Тернополя, розповіли про свою нову книгу «Забудь-річка», вчора, 14 квітня, в книгарні «Є». За словами авторів, епіцентром історичних подій є Бережанщина.

Над створенням книги брати Капранови почали працювати з березня 2012 року. Так, для глибокого дослідження теми, вивчення різних історичних джерел, розробки і написання роману вони витратили сімдесят сім робочих тижнів, тобто близько трьох тисяч ста десяти годин.

У романі представлено дві взаємопов’язані сюжетні лінії. Одна з них розповідає про жінку і чоловіка, котрі намагаються дізнатись історію своїх дідів та прадідів. Інша – про долю трьох хлопців, які потраплять на війну під іменем Степана Шагути.

«Бережани, 1939 рік. Приходять перші совіти. І зустрічаються три хлопці. Один – мешканець з села. Другий – син офіцера УНР, який вчиться в Бережанській гімназії. Третій – комсомолець з Полтави, який перейде в дивізію «Галичина» - розповідають брати Капранови.

Місцем розгортання подій стали Бережани тому, що в 20 столітті – це місто було серцем всіх подій. Тут «зустрілись» радянська, німецька, польська влада.

За словами авторів, книга має потішити читача, адже вона базується на реальних подіях. В ній використовуються історії зі спогадів бережанських випускників, навіть одне ім’я трьох персонажів не вигадка (Степан Шагута був штрафником дивізії «Галичина»).

«Ми старались нічого не вигадувати. Бо життя більш цікава та багатоманітна річ, ніж будь-яка вигадка».

До слова, назва роману походить від старо-язичницького символу – Забудь-ріка, яка розділяє світ живих та світ мертвих і стирає пам'ять людським душам, що її перетинають. На думку братів Капранових, саме така Забудь-річка протікає між поколіннями у кожній українській родині.