«Нова реальність»: у Тернополі представили роботи київської художниці (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  soroka 09.11.2022

У Тернополі відкрили виставку художниці з Дніпра Жені Мачковської, яка живе та працює в Києві.

У креативному кластері «Na пошті» представили більше 15 робіт художниці з кількох тематичних серій, об’єднаних спільною назвою «Нова реальність».

— З Женею я познайомилася у мережі, як і з більшістю авторів, які у нас виставляються.  І так сталося, що в нас тепер дві виставки поспіль тернополяни можуть переглянути роботи художників з Дніпра. Адже до цього був Владислав Рябоштан, — каже організаторка заходу Марічка Юрчак. Представлені роботи – це переважно живопис акрилом. Однак є і графічні щоденники війни. Як на мене, це дуже цікаві непрямі образи переживань людини, які тривають вже роки. Коли кожного року ми думаємо, що наступного буде легше.

Художниця Женя Мачковська розповідає, історія представлених робіт почалася з воєнного щоденника.

Оригінал щоденника зараз на виставці в Грузії. Він сповнений болю і відчаю. Його я писала під час вторгнення. Коли воно почалося, я разом зі своїми близькими, тікаючи від війни, за іронією долі опинилася в гарячій точці — Макарівській громаді Київської області.  Я була там два з половиною тижні без світла води та зв’язку. Мої батьки залишилися в Дніпрі, — пригадує мисткиня. — Самі розумієте, які емоції вирували в той час в мені і в усіх нас. Тоді взялася писати і створювати цей щоденник, в якому розписувала найстрашніші, найболючіші для мене дні. Записувала та ілюструвала свої емоції. Ці емоції є відображенням мене внутрішньої такої, якою я себе відчувала саме в той час. І цей щоденник… я не планувала робити з нього якийсь художній проєкт. Однак через якийсь час вирішила, що він стане чудовим проектом, який буде показувати насамперед іноземцям, як ми почуваємося. Від цього щоденника й пішли мої нові серії.

Роботи, представлені на виставці, створені у період з 2020-го по 2022 роки.

— Сама концепція виставки полягає в тому, що хоч війна і почалася у 2014 році, але саме повномасштабне вторгнення 24 лютого стало тією точкою, яка поділила наші життя на «до» і «після». Цією серією я досліджую, рефлексую, як сприймати себе в новій реальності. Адже погодьтеся: всі ми почали жити наново у нових реаліях, — каже Женя Мачковська. — Це важка для мене серія робіт, але я вірю, що зараз художникам і митцям, як ніколи потрібно творити. Поки ці емоції найсильніші, біль найважчий – треба творити мистецтво, щоб воно було якомога емоційнішим.

Під час відкриття присутні могли придбати авторські листівки або книжкові закладки для книг за донат ЗСУ.

Виставка триватиме три тижні. Переглянути її усі охочі можуть у креативному кластері «Na пошті».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.