Ангели Перемоги: у тернопільському музеї навчали створювати обереги для захисників України (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  soroka 28.04.2022

Сьогодні у виставковій залі Тернопільського обласного художнього музею провели майстер-клас з виготовлення оберегів для захисників України під назвою «Ангели Перемоги».

Охочих створювати обереги навчали викладачі кафедри образотворчого мистецтва, дизайну та методики їх навчання ТНПУ імені Володимира Гнатюка.

Доцент кафедри Ірина Вербіцька каже, обереги для нашого народу з давніх-давен мали особливе значення.

– Сьогодні ми створюємо кишенькові обереги для наших воїнів. Хочеться вірити, що це патріотичне, м’якеньке ангелятко, створене дитячими руками, захистить військового або зігріє теплом, – каже Ірина Вербіцька. – А взагалі обереги з давнини мали у нас особливе значення. Колись українці наділяли обереговим значенням майже кожен предмет, який їх оточував: це і рушники, і писанки, піч, вишиванка, плахта. Вони були наділені сакральними символами. Люди вірили, вірили в те, що ці знаки, символи, предмети оберігають їх в житті. Оберіг давали, проводжаючи на війну. Це невід’ємна частина нашої культури, традицій.

Обереги створювати як з тканини, так і з паперу.

До створення ангеликів могли долучитися усі охочі.

Юні тернополянки Настя та Яна кажуть, прийшли на майстер-клас, аби зробити подарунок військовим, які захищають нашу країну.

– Ми хочемо зробити військовим подарунок. Раніше ми пробували створювати обереги. Саме такі сьогодні робимо вперше, нам дуже подобається, кажуть дівчата. – Хочемо побажати їм перемоги. І щоб ці обереги, які ми створюємо, захистили їх.

Пані Катерина приїхала до Тернополя з Святогірська (Донецька область) два тижні тому. Каже, про майстер-клас дізналася випадково та вирішила долучитися.

– Я мала вільний час, тому вирішила відвідати музей, подивитися, що експонується зараз. Вже тут нам сказали, що через 20 тут проведуть майстер-клас і я вирішила залишитися. Вважаю, що це дуже цікаво і гарно,  каже Катерина. –  Дуже важливо підтримати емоційно людину, яка перебуває на передовій. Цього потребує кожен. Це те, чим ми можемо допомогти. Можливо, це небагато, але такі обереги нагадуватимуть їм про дім.

Пані Олена (на фото зліва) прийшла на майстер-клас разом з трьома дітьми. Жінка каже, обереги сьогодні створюють вперше.

– Була можливість прийти, було бажання, тому ми сьогодні тут. Раніше ми передавали для захисників продукти харчування, передавали паску перед Великоднем, – розповідає жінка. – Це, напевно, єдине, що ми можемо зробити для наших воїнів і захисників. Підтримати їх морально цими оберегами.

Найстарший син жінки Ілля каже, про майстер-клас дізнався від вчителя і одразу захотів взяти участь.

– Я хочу зробити подарунки солдатам, які нас захищають і завдяки яким ми тут живі. Раніше такого не робив, але хочу навчитися, тому я тут, – говорить хлопчик.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.