Напередодні Дня донора у Тернополі зібрали майже 14 літрів крові (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  Мар'яна Креховець 14.06.2021

У неділю, 13-го червня, напередодні Всесвітнього дня донора, у Тернополі провели спільну донацію «Ми усі однієї крові».

Акцію планували провести на Театральному майдані міста, але у зв’язку з погодними умовами здачу перенесли до Тернопільського обласного центру служби крові.

Організатори заходу кажуть, для того, щоб долучитися до акції, тернополянам потрібно було мати з собою паспорт.

– Треба бути громадянином України, мати 18 років, вагу тіла від 50 кілограм і просто прийти сюди. У Центрі переливання крові люди спочатку проходять невеличкий огляд у лікарів – терапевта та дерматолога, де їм визначають групу крові і резус-фактор, після цього йдуть в буфет, перекушують, і вже відповідно тоді йдуть здавати кров, – розповідає заступник голови ГО «Я ДОНОР» Олександр Хома. – Звичайно, є й протипоказання для здачі крові, як абсолютні так і відносні. Абсолютні – це ті випадки, коли у людини є ВІЛ/СНІД або гепатити, тоді їй забороняється здавати кров взагалі. Відносні стосуються зокрема жінок після народження дитини, їм не можна здавати кров протягом року.

За одну донацію людина може здати 450 мілілітрів крові. Лікар кажуть, що більше за один раз здавати небажано.

– Донор до нас приходить вже після попереднього огляду. Тут ми його повторно ідентифікуємо, дивимось чи це та сама особа, оформляємо в журнали і виписуємо на людину мішки для здачі крові та пробірки для повторного обстеження. Далі відбувається безпосередня здача крові донором, триває вона до 10 хвилин. Стандартна доза – 450 мілілітрів крові, без врахування тієї кількості, яка піде на обстеження. Здавати більше – не допустимо, – говорить заввідділом відділу заготівлі крові і компонентів Віра Монастирська. –  Для контролю ми маємо ваги-помішувачі, які одночасно важать кров і змішують її з антикоагулянтом, який не дає їй згортатися після забору від людини. Опісля забрана кров підлягає переробці – розділяється на плазму і ретроцитарну масу, а також обстежується на наявність інфекцій, проходить контроль і потім її передають для видачі в лікувальні заклади.

Загалом до акції долучився 31 донор, спільно вони здали майже 14 літрів крові.

Хтось з людей прийшов вперше, а хтось є донором на постійній основі. Проте, всі вони прийшли до центру здачі крові, щоб зробити добру справу.    

Юрій Харчук каже, що кров здає вп’яте.

– Перед здачею крові в мене немає ніяких страхів. Навпаки – приємно приходити сюди знову, бачити цих лікарів, їхні усмішки, пити чудесний чай з печивом в буфеті і здавати кров, – розповідає Юрій. – До здачі крові я готуюся: за кілька днів не їм жирної їж, а в день донації  – зранку легкий сніданок. Буквально йогурт і булочка.

Назар Мельничук розповідає, що для нього це вже друга донація.

– Якраз 2 місяці тому я здавав кров і вже маю можливість знову стати донором. Цю акцію організували мої знайомі з громадської організації «Я ДОНОР», тож я вирішив долучитися і зробити хорошу справу спільно з іншими небайдужими людьми, – зізнається Назар. Перший раз трішки переживав, але сьогодні вже абсолютно спокійно приходжу і здаю кров. За декілька днів я не їв смаженого, не вживав алкоголю, не курив, щоб максимально добре підготувати організм до здачі.

 Для Інни Довгалюк ця донація стала першою.

– Долучитися до акції вирішила спонтанно. Подруга розповіла, що сьогодні буде спільна здача, тож я вирішила теж стати донором. Ми під’їхали до Театрального майдану і там якась така ейфорія, хотілося, звичайно,там здавати, але акцію перенесли, тому потім ми поїхали на вулицю Клінічну. На початках хотілося не бігати по кабінетах, а бути на одному місці, до того ж не дуже люблю лікарняну атмосферу, але зараз все добре. Дуже приємний персонал та хороші спеціалісти, – розповідає Інна Довгалюк.

Віталій Хома каже, що він кров здає вже вшосте.

– Я радію від того, що можу допомогти комусь, долучитися до доброї справи і прошу усіх охочих також приєднуватися до донорства. Для мене донації вже звична справа, тож я вже не переживаю і не налаштовуюся перед ними. Прийшов, здав і все, – каже Віталій.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.