У Тернополі відкрили унікальний благодійний магазин (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  Мар'яна Креховець 02.06.2021

Сьогодні у Тернополі відкрили перший благодійний магазин «BLAGOдать».

 Авторка проєкту Яна Шкуратова каже, що основна мета крамниці — зберегти чистим довкілля через збір речей, які не потрібні власнику, проте можуть бути корисними для когось іншого.

 — Ще одна мета нашого підприємства — генерація коштів  для інших соціально-корисних громаді проєктів. Від прибутку 40% наразі ми спрямовуємо на підтримку  знайомого багатьом тернополянам проєкту «ОдежиНА», — розповідає Яна Шкуратова. —  Тобто ми приймаємо речі від населення і підприємців. На продаж в цьому магазині ми виставляємо 15 - 20% з усіх речей, а решту  — роздаємо протебуючим — багатодітним сім’ям, малозабезпеченим, людям з інвалідністю та пенсіонерам.  

 Магазин працюватиме з 10 години ранку до 19 вечора без перерви та вихідних.

 Головна особливість крамниці в тому, що тут тернополяни можуть придбати не лише речі, які віддали небайдужі містяни, а й авторські аксесуари, виготовлені людьми з соціально-вразливих категорій населення.

 — В нас є чудові екоторби від молоді з ментальною інвалідністю, цікаві авторські сумочки  та прикраси від багатодітних мам, вишиті вироби від дівчат-переселенок. Ми створили майданчик для людей вразливих категорій, які виготовляють щось своїми руками, але не мають де це продати та кому показати. Тож відтепер будемо реалізовувати їхні вироби у нашому магазині, — говорить авторка проєкту Яна Шкуратова.

 Переселенка Оксана Ліхтіна створює вишитий одяг, а вже готові речі перетворює на ексклюзив. ЇЇ роботи відтепер містяни можуть зустріти у «BLAGOдать».

 — Був період після переселення, коли було дуже важко тому, що ти, практично, починаєш з нуля. Прийшлося підлаштовуватися і опановувати нові навички. Будучи за фахом економістом, я захистила гранд від Правління Євросоюзу і отримала вишивальну машинку. Пройшло три роки. Я навчилася кроїти, розбиратися в матеріалах та  малювати дизайни, — каже майстриня. — Не скажу, що було легко, але мені дуже і дуже подобається. Раніше я наймалася в ательє, а  зараз вже працюю на себе. Однак я живу в селі і люди не дуже хочуть їхати, адже це далеко.  Тому така можливість  співпрацювати є чудовою для майстринь,  адже дає можливість продавати свої роботи.

 Практично все, що можна побачити у крамниці, — від полиць до меблів та навіть декору, було зроблено волонтерами, майстринями та працівницями підприємства власноруч.

 Для цього їм знадобилося два місяці та старі речі, яким в процесі роботи дали друге життя, розповідає Оксана Ліхтіна.

 — Вже під час втілення цього проєкту ми використали якомога більше речей, які стали комусь непотрібні і включили фантазію. Всі вішаки, які тут є, ми зробили з звичайних дошок, а з дерев’яних ящичків, які нам дали на ринку — полички для речей. Крім того, нам подарували дуже стару шафу, яку ми, в свою чергу, розібрали, пофарбували і зробити декупаж. Все, що є в магазині — повторно використані речі, розповідає Оксана Ліхтіна.

Одну з стін приміщення прикрасять відбитками долонь благодійників, які допомогли втілити проєкт в життя.

 В подальшому у благодійній крамниці планують проводити майстер-класи від майстринь, зустрічі для жінок щодо інформування їх стосовно протидії домашньому насильству, лекції з підвищення їхньої економічної фінансової грамотності, з соціального підприємництва тощо. Для цього автори проєкту вже відвели окреме приміщення.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.