Версія для друку

Понад 60 питань сьогодні розглянули депутати Тернопільської обласної ради (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  soroka 17.03.2021

Сьогодні, 17 березня, депутати Тернопільської обласної ради зібралися на сесію.

За три години обранці розглянули понад пів сотні питань порядку денного.

Розпочалося засідання з вручення державних нагород. Грамоти Верховної Ради України отримали Лариса Римар, Володимир Богайчук, Вадим Боярський, Андрій Надкевич.

Опісля сесія ухвалила звернення до керівництва держави із вимогою продовжити бюджетну децентралізацію, яке ініціював голова облради Михайло Головко.

– Реформа децентралізації, яка триває в Україні останні роки приносить свої плоди через ріст  спроможності органів місцевого самоврядування вирішувати конкретні питання соціально-економічного розвитку. Разом з тим, частка  місцевих бюджетах, в зведеному бюджеті України є досить низькою, в порівнянні з Німеччиною чи Польщею. Місцеве самоврядування зарекомендувало себе протягом останніх років як ефективний господар, попри відносно невеликий фінансовий ресурс. Децентралізація передала на місця чимало обов’язків і відповідальності, що згідно принципу субсидіарності вимагає збільшення фінансового ресурсу на місця. Місцеві бюджети є фінансовим підґрунтям місцевого самоврядування та вирішальним чинником регіонального розвитку. Рівень самостійності органів місцевої влади значною мірою залежить від достатності доходної бази місцевих бюджетів, йдеться у зверненні.

Також обранці ухвалили й низку інших звернень: щодо розробки відповідної нормативної бази і системного підходу у лікуванні спінальної м’язової атрофії; щодо надання інформації в сфері розподілу і постачання природного газу; про невідкладне прийняття закону щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм; щодо звільнення політичних в’язнів Ігоря Гуменюка, Андрія Антоненка, Сергія Стерненка та інших українських націоналістів; щодо передачі обласним радам повноважень у частині надання спеціальних дозволів на користування корисними копалинами місцевого значення; про звільнення політв’язня Олега Аркадійовича Приходька.