Версія для друку

Співи, вірші і млинці: у Тернополі літні люди святкували Масницю (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  Мар'яна Креховець 11.03.2021

Сьогодні у Тернопільському міському територіальному центрі соціального обслуговування населення святкували Масницю.

Свято зустріли народними піснями, віршами, гуморесками та гарячими млинцями, які смажили просто під час заходу.

Завідувач завідувач відділенням денного перебування Світлана Чайківська каже, що Масницю тут святкують щороку.

— Традицій в українського народу дуже багато і ми їх стараємося підтримувати.  Зараз у нас свято Масниці адже це — останній тиждень перед постом і люди хочуть ще повеселитися. Крім того, Масляна є ще символом зустрічі зими з весною. Тобто, таким чином люди проводжають цикл зимових свят і зустрічають весняні, — говорить Світлана Чайківська. — Святкуємо щороку. Цьогоріч родзинкою свята є те, що млинці випікалися безпосередньо під час заходу і ними пригостили всіх присутніх в залі. 

Млинці на святі випікала професійний кухар Марія Камінська. Жінка розповідає  за спиною у неї вже понад 40 років кулінарного стажу.

— Я люблю Масляну адже на святкуванні завжди танці та співи. Сьогодні до свята ми готуємо млинці. Після цього  будемо мастити їх різними начинками — мак, мед і варення, — каже Марія Камінська.

Крім того, на захід кожна господині принесли  й вже готові млинці, приготовані за власними рецептами.

Музичний супровід свята забезпечив хор «Золоті журавки», які також допомагали у приготуванні млинців.

— Я вже 5 років ходжу  на заходи терцентру і завжди долучаюся до Масниці. Люблю допомагати, — розповідає Марія Солонинка. — Ми збираємося усі разом, приносимо продукти та варення для начинки. В результаті виходять дуже смачні млинці.

Власними враженнями від свята поділилася й відвідувачка терцентру Марія Козловська.

— Сюди ходжу вже 3 роки, але на святкуванні масляної раніше не була. Чогось мені не приходилося, тож цьогоріч вперше. Мені сподобалося, навіть дуже. Я завжди долучаюся до таких заходів. А млинці  пальчики оближеш, — говорить жінка.