Версія для друку

Тернополянам показали пристрасні квіти Олесі Гудими (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  05.02.2021

Вперше за останніх п’ять років у Тернополі відкрили виставку відомої художниці Олесі Гудими.

«Natura пристрасті» – саме так називається експозиція мисткині, у якій представлено 13 картин із квітами.

Олеся Гудима каже, над цими творами мистецтва працювала два місяці, але кожна картина створена дуже швидко – за пів години-годину.

– Цю виставку я називаю «Більше, аніж квіти». До неї увійшло 13 робіт, створених у техніці імпасто. Я займаюся нею вже 10 років, постійно розвиваюся. Імпасто – це техніка, у якій є застосовують густе накладення фарб. Тут можна гратися з текстурою, відтінками, робити різні оптичні ілюзії, – пояснює Олеся Гудима. – Цю виставку назвали пристрасною, бо картини намальовані також й у техніці а la prima – коли людина відчуває певні емоції і за пів години чи годину може намалювати картину, аби зафіксувати свої відчуття у часі.

Серед картин художниця виокремлює зображення маків. Каже, ці квіти дуже любить й часто малює вже шість років.

– Загалом картин у техніці імпасто в мене є 106. Вони поділені на окремі колекції – бузок, лаванда, польові квіти та навіть абстрактні. Але найбільше мені подобаються маки. За шість років намалювала вже сорок картин маків, але залишилося дві, зазначає Олеся Гудима.

Мисткиня каже, малюванню присвячує десять годин щодня, але має два вихідних у тиждень.

– Зараз  я малюю дуже багато. Можу починати в 18 годині вечора, а завершую в 6 годині ранку. Загалом малюю десять годин щодня, а хотілося б дійти до 16-18 годин. Попри це, я розумію, що малювання – це випад в іншу реальність. Коли людина малює, вона знаходиться в цьому моменті зараз. Тоді навіть мозок по-іншому працює. Коли ти раптово залишаєш малювати, потрібно трохи часу, щоб адаптуватися. Я малюю максимум три картини в день, але для цього в мене має назбиратися енергія. Якщо я два тижні не малюю, то назбирую в собі апетит. Сили поновлюються за рахунок спілкування з іншими людьми, сім’єю, має бути постійний кругообіг енергії. Не знаю, де беруть натхнення художники, які живуть самі і регулярно творять. Це вкрай важко, розповідає Олеся Гудима.  

Художниця також зауважує, що хвилюється за свої роботи, аби вони не потрапили в руки поганих людей. Каже, що так через канал негативна енергетика може передатися їй та повпливати на творчість.

– Я – художник-самоучка і гордо про це заявляю. Я не відношу себе до таких відомих людей як, наприклад, Пол Маккартні, але тішуся, що можу бути трохи приналежною до «банди» тих людей, які відкривають щось самі, наголошує Олеся Гудима.

Виставка «Natura пристрасті» діятиме у тернопільському гастропабі ««Natura» упродовж місяця. Частину коштів від продажу картин художниця передасть на благодійність.