Версія для друку

Тернополянам показали розписи подільських мисок (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  Мар'яна Креховець 12.11.2020

Сьогодні у приміщенні Тернопільського краєзнавчого музею відкрили виставку «Мальована кераміка Поділля» творчої родини Світлани та Сергія Погонців з Вінничини.

Усього представлено близько сотні розписаних тарілок з візерунками не лише Вінницької, а й Тернопільської місцевості.

– Світлана та Сергій Погонці – члени національної спілки майстрів народного мистецтва, які працюють вже понад 20 років. Родзинкою їхньої діяльності стало відродження та дослідження розпису подільських мисок. За мотивами книги Титаренка «Миски Поділля» Світлана досліджує візерунки та розмальовує вироби, каже організаторка виставки Уляна Джигринюк. – Серед розписаних тарілок є розпис бережанських мисок та техніка візерунку з села Товстого Заліщицького району.

За словами Сергія Погонця, гончарство фізично важке заняття.

У рік за роботою він перемішує близько п’яти тонн глини.

– Найчастіше ми створюємо посуд ужиткового характеру – глечики, горнята і макітри, але сьогодні представляємо відродження подільських мисок. Коли дружина підключилася і почала розмальовувати миски, ми почали досліджувати розписи. В кожному селі майстри розмальовували по-своєму, – розповідає Сергій Погонець. – Якщо говорити по правді, то гончарство – це важка праця і кожен виріб дається важко. Якщо письменник або художник працюють творчо, то гончар працює ще й фізично. Найскладніше, звичайно, даються підсвічники або баранець, тобто те, на створення чого потрібно віддати багато часу.

Також під час заходу Світлана Погонець провела для тернополян майстер-клас з розпису мисок.

Відвідати виставку усі охочі можуть упродовж двох тижнів.