На Лисоні відтворили пресову кватиру УСС (ФОТО)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  07.09.2016

В рамках відзначення 100-ї річниці боїв на Лисоні Українських січових стрільців проти російської армії діяла спеціальна інсталяція пресової кватири УСС.

Кожен охочий міг побачити в яких умовах жили українські січовики, яким був не лише їхній побут, а й творчий доробок. Для цього Бережанським краєзнавчим музеєм та обласним комунальним музеєм Богдана Лепкого було створено спеціальну музейну локацію.

«Ми хотіли показати, що Українські січові стрільці – не лише воїни, що вони не лише вмирали, захищаючи Україну від загарбників. Взагалі січовики – це елітна частина українського народу, адже до складу УСС входили освічені та талановиті люди, які в перервах між боями знаходили час для творчості. Хтось писав вірші чи оповідання про пережите, хтось складав українські повстанські пісні, хтось малював неймовірні полотна, а хтось і видавав часописи. Багато з Українських січових стрільців лишили по собі величезний творчий доробок», - розповідає заступник директора Бережанського краєзнавчого музею Микола Проців.

Скрипка, свічник, лампа, годинник, чашки, кавомолка і багато інших речей яким по 100 а то й більше років – все це було звичними речами вжитку Українських січовиків. За словами Миколи Проціва, ці всі автентичні речі були знайдені як не на околицях Лисоні, так в старих будівлях і приміщеннях, де вони мешкали.

 

Разом із цією старовинною колекцією в імпровізованій пресовій кватирі була представлена і пісенна творчість Українського січового стрілецтва.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.