Версія для друку

Налякані жителі Тернопільщини масово згуртувалися проти приїзду евакуйованих з Китаю (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  18.02.2020
Протестом, суперечками та вигуками «ганьба» сьогодні, 18 лютого, розпочалася позачергова сесія Микулинецької селищної ради, на якій понад годину розглядали лише одне питання.
 
Екстрене засідання відбулося через можливе поміщення на карантин в санаторій «Медобори» 98-ми евакуйованих людей із Китаю, де панує небезпечний коронавірус.
 
На сесію прибули не лише депутати, але й кілька сотень жителів Микулинців й довколишніх населених пунктів. Оскільки охочих бути присутніми на засіданні зібралося чимало, натовп обурених та галасливих людей вирушив із приміщення селищної ради на головну площу Микулинців. Такої велелюдної сесії Микулинецької селищної ради, мабуть, не було за всю її історію. Кожен присутній мав змогу підійти до головного мікрофону та висловити свою думку про можливий приїзд «гостей» із Китаю.
 
Місцеві мешканці заявили – вони категорично проти того, щоб прихисток приїжджим з «Піднебесної» дали саме в «Медобрах», що в селі Конопківка. Люди в один голос кричали: про таке рішення громадськість ніхто не повідомив, але оглядини санаторію проводять вже кілька днів поспіль.
 
– Сьогодні ми зібралися тут, аби сказати своє «ні». Ми проти того, щоб людей, які можуть бути заражені коронавірусом, поселили на карантин у «Медоборах». Це – величезний ризик для нас та наших сімей. Нам про таке рішення ніхто не повідомив, а оглядають санаторій вже кілька днів. Ми не відступимо, стоятимемо на дорозі та боронитимемо свою громаду,  пояснила місцева мешканка Надія.
 
Директор санаторію «Медобори» Василь Мартинюк зізнався, що вихідними до нього справді телефонували представники Міністерства охорони здоров’я. Вони повідомили, що шукають заклад, в якому можна було б розмістити евакуйованих осіб з Китаю. У результаті, за словами Василя Мартинюка, до санаторію «Медобори» таки приїжджали на оглядини представники МОЗ, епідеміологи, та правоохоронці.
 
– Я показав гостям заклад, вони оглянули територію, обговорили між собою окремі деталі. У підсумку сказали, що донесуть інформацію до вищого керівництва, – пояснив Василь Мартинюк.
 
Під тиском розлючених людей начальник санаторію таки написав заяву, в якій зазначив,  що підтримуватиме рішення громади, а депутати селищної ради одноголосно вирішили – не хочуть, аби людей з Китаю привезли в «Медобори».
 
Окрім цього, біля в’їзду у село села Конопківка, де розташований санаторій, налякані та розлючені люди вже облаштували блокпост. Кілька десятків осіб чергуватимуть на дорозі, аби у жодному разі не впустити евакуйованих з Китаю.
 
Нагадаємо, 20 лютого в санаторій «Медобори», що біля Микулинців на Тернопільщині, можуть привезти 98 евакуйованих з Китаю людей. Як стало відомо, усі області України відмовилися дати прихисток приїжджим, не висловив спротиву лише голова Тернопільської ОДА Ігор Сопель. Чим мотивує таке рішення «зелений» керманич – невідомо, бо до обурених протестувальників він поки не з’явився.