Версія для друку

Особисті речі Бандери та архіви ОУН: у Тернополі відкрили музей національно-визвольної боротьби

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  20.11.2019

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини, який облаштували в колишньому приміщенні школи мистецтв ім. І. Герети, сьогодні, 20 листопада, вперше відкрив свої двері для відвідувачів.

Відтепер у цій музейній установі зберігатиметься шафа-бюро Степана Бандери, яку передали з Мюнхена, колекції книг про нього, а також бібліотека ОУН з Лондона й архів Тернопільського окружного проводу ОУН.

Упродовж дня всі охочі мають можливість відвідати експозиції «Люди свободи», «Російсько-українська війна: Нас розсудить залізо і кров», «Українські військові формування XX-ХХІ ст.: однострої, відзнаки і зброя», «Пам'ятай про великі дні визвольних змагань».

Директор комунальної установи Тернопільської облради «Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини» Євген Філь каже, за короткий проміжок часу вдалося зробити надзвичайно багато.

– Ми почали створювати цей музей з чистого аркуша. Оселилися тут у вересні цього року, а до сьогодні реалізували декілька проектів. Основне завдання – показати український дух боротьби та незламності, яким наш народ наділений тисячоліттями. У нашу структуру входять тернопільський музей політв’язнів, музей Ярослава і Слави Стецьків в селі В.Глибочок, музей повстанців в селі Бишки. Наступного року плануємо створити музейну установу в селі Золота Слобода, де проходив Третій Надзвичайний Великий Збір ОУН,  а також музей «Лисоні» в селі Слов’ятин, поділився Євген Філь.  

Ознайомлював відвідувачів з експозиціями доброволець Ігор Войцехівський (позивний «Поляк»).

– Моя війна не завершиться ніколи. Свого часу, коли я мав честь відстоювати рубежі нашої держави, доводилося використовувати вогнепальну зброю. Але тут війна продовжується без такої зброї. Зараз ми воюємо за душі та серця наших нащадків, у тому числі й ненароджених. Великою проблемою є нестача громадянської освіти, а завдяки таким музейним установам, які зберігають історію національно-визвольної боротьби, ми можемо вкласти в наших дітей почуття честі, гідності. Ми можемо навчити їх, як любити рідний край. Музїв ніколи не буде забагато, їх завжди не вистачатиме, зазначив Ігор Войцехівський.

Також під час урочистого відкриття музею відбулося спецпогашення поштових відправлень: конвертів та марок із зображенням емблеми Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини та його філіалів.