Дивовижний розпис каплиці УСС на Тернопільщині (ФОТО)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  08.08.2016

 На горі Лисоня, де відбувались затяті бої українських січових стрільців проти російської армії, зараз запекло кипить робота. Саме до відзначення 100 річчя тут відновлять пам’ятник та прикрасять середину каплиці унікальним триптихом.

Над створенням ікони працює шестеро художників: керівник проекту заслужений художник України Богдан Ткачик, Богдан Бринський, Михайло Дирбавка, Микола Шевчук, Олег Шупляк та його син Віталій.

«Минулого року в Зарваниці для художників проводили пленер, під час якого я написав ікону Богородиці. Саме вона стала праобразом теперішнього розпису в каплиці на горі Лисоня – розповідає Богдан Ткачик – взагалі ми створюємо ікону триптих. Центральна її частина – Покров Пресвятої Богородиці. Під ним зображена вся наша історія, починаючи від періоду Київської Русі, козаччини, часів стрілеччини та УПА, закінчуючи останніми кровопролитними подіями в Україні».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Так, на розписі можна побачити образи першого загиблого майданівця Сергія Нігояна, тернопільського героя Небесної Сотні Устима Голоднюка і вбитого героя з АТО Олександра Філя. Крім того на інших частинах розпису зображені Володимир Великий, княгиня Ольга, святий Юрій, архангел Михаїл тощо.

Як розповів Богдан Ткачик, вже зовсім скоро роботу над триптихом мають закінчити. В цілому працювали над його створенням близько місяця. Сама ж капличка на Лисоні є поза конфесійною і перш за все слугує пам’яткою, а не місцем проведення релігійних обрядів.

Також, до відзначення 100 річчя бою українських січових стрільців на горі Лисоня, що пройде 3-4 вересня, закінчать і облагороджуючу реставрацію пам’ятника УСС. Тут планують встановити сцену, декоративний парканчик та вкрити всі сторони монументу декоративним каменем.

 

Загалом, для ремонту пам’ятника та каплички на Лисоні витратили більше ніж 727 тисяч гривень. кошти виділили Тернопільська обласна рада, Бережанська районна рада; частину зібрала і громадська організація «Лисоня».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів
Бійці 55 батальйону знищують московських окупантів за допомогою бомбардувальних дронів, які закуплені мерією Тернополя. На…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.