Селян Тернопільщини закликають подбати про якість домашнього молока, аби не втратити заробітки

Опубліковано в Проблемне 09.02.2018

Жителі Тернопільщини, які здають молоко, повинні подбати про покращення його якості до 1-го липня поточного року. Про це на прес-конференції у ТОДА повідомили в. о. директора департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Володимир Стахів та перший заступник начальника Головного управління Держспоживчслужби в області Володимир Богоніс. 

Згідно з ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови», який мав запрацювати з 1 січня 2018 року, в Україні скасують другий ґатунок молока. Наразі діють такі ґатунки: екстра, вищий, перший та другий.

– Майже все сільське молоко, яке надають селянські господарства, відноситься до другого сорту. ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови» має запрацювати вже з 1 липня поточного року. Я впевнений, що ніхто не буде забороняти приймання молока другого сорту від особистих селянських господарств. Просто вийде наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України, за яким буде впроваджено піднімання якості та безпечності молока до першого ґатунку, – розповідає Володимир Богоніс. – Треба звернути увагу на зменшення бактеріальної забрудненості молока. У більшості європейських країн дозволяється тільки те молоко, яке відповідає екстра ґатунку. Для того, щоб підняти безпечність та якість сирого молока, потрібно, аби особисте господарське селянство дотримувалось елементарної гігієни доїння – руки в рукавичках, гігієна вим’я, чистий посуд для зберігання молочних продуктів.

Як розповів Володимир Богоніс, дуже важливим завданням на сьогодні є транспортування молока як сировини на переробні підприємства. Ідеальний варіант – коли молоко доять доїльними апаратами, тоді зливають в холодильне обладнання, а після – везуть на переробне підприємство. Коли підприємство приймає молоко другого сорту затрачає дуже багато коштів та часу для того, щоб воно було безпечним. При виявленні великого рівня забруднення молока треба проводити подвійну пастеризацію. Затрати на ці роботи, звісно, впливають на ціну молока. Якщо селяни будуть робити все для того, щоб їхнє молоко перейшло у перший ґатунок, тоді ціна на цей продукт також буде меншою.

Якщо держава допоможе громадянам створювати сімейні ферми та закупляти доїльне обладнання, то люди зможуть утримувати не 1-2 корови, а, наприклад, 4-5 та напряму контактувати з переробником.

– Доїльні апарати – це один із шляхів підвищення якості продукції. В новому році на Тернопільську область виділили 300 тисяч гривень для придбання доїльних апаратів для особистих селянських господарств. Ми відшкодовували кошти господарствам, які утримують 3 і більше корови, 5 тисяч гривень за придбання доїльного апарату. Так, минулоріч ми відшкодували селянам 60 доїльних апаратів, – прокоментував ситуацію Володимир Стахів.

За словами, Володимира Мироновича, попит на збільшення поголів’я у Тернопільській області є, тому було б добре об’єднуватись в сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи. Департамент агропромислового розвитку Тернопільської ОДА буде відшкодовувати по 5 тисяч гривень селянам, які придбали минулого та поточного року доїльні апарати. Для цього особи повинні пред’явити всі необхідні документи.

– Якщо екстра ґатунок сільського молока вартує 10-12 гривень, то селяни продають другий сорт за 5 гривень. Вони воюють за ціну, але не воюють за якість сировини. Другосортного молока в області є десь приблизно 70 %. У нашій області діє Програма розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперацій. Минулого року в її рамках було виділено 600 тисяч гривень, що дозволило 10-ти кооперативам придбати 45 одиниць техніки, у тому числі й молочарської. На поточний рік передбачається виділити 650 тисяч. Ми також подали заявку на збільшення фінансування до одного мільйона, – зазначив Володимир Стахів.

Цього року сільгосппідприємствам почнуть відшкодовувати по 1,5 тисячі гривень за утримання корів, що дають молоко, а також за молодняк селянським господарствам – по 2,5 тисячі.

– Звісно, молоко другого ґатунку в Україні повністю ніхто не заборонить, але потрібно пам’ятати, що з поганої сировини не можна зробити якісну продукцію, – підсумував Володимир Стахів.

 

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.