Тернопільщина майже готова до «зимового удару»

Опубліковано в Проблемне 22.12.2017

Через ускладнення погодних умов на території нашої області в Тернопільській обласній державній адміністрації відбулася онлайн-нарада з керівництвом районів, головами та очільниками різних тернопільських структур та спецслужб. Темою такої робочої зустрічі стала готовність нашого краю до прийдешніх зимових морозів. Як зазначили чиновники, Тернопільщина до зими готова, щоправда, не на всі 100%.

Як повідомив начальник Тернопільського обласного центру з гідрометеорології Степан Софінський, впродовж двох тижнів на території області очікують сильних вітрів (15-20 м/с), морозів (від 0 – до 5 градусів морозу, вночі від -4 – до -9) та опадів у вигляді снігу або мокрого снігу. Вже до кінця місяця синоптики передбачають незначне потепління, однак, не надовго.

Для того, щоб швидко зреагувати на зміну погоди та вберегти населення від негативних наслідків стихії, було сформовано угрупування сил усіх служб цивільного захисту населення. Таку інформацію надав начальник Управління ДСНС у Тернопільській області Віктор Маслей:

- До угрупування увійшли підрозділи облавтодору, експлуатуючих і дорожніх організацій, обленерго, газових підприємств, а також управління надзвичайних ситуацій. В цілому воно складається з майже 400 чоловік особового складу. Також у наявності є майже 200 одиниць спеціальної та допоміжної техніки. Ми спільно з ТОДА провели необхідні тренування, також угрупуванням відпрацьований алгоритм спільних дій на випадок ускладнення дорожньої ситуації. На разі вже визначені місця можливих ускладнень, де чергуватимуть автомобілі тягачі, автомобілі підвищеної прохідності. Проведена робота щодо підготовки та функціонування 192 пунктів обігріву населення на базі медичних закладів. На базі підрозділів ДСНС це 4 автомобілі підвищеної прохідності обладнані пукатими обігріву, які можуть висуватись в місця скупчення автотранспорту та надавати водіям і пасажирам допомогу з обігріву і харчування. Також ми готові розгорнути в будь-якій точці нашої області мобільний пункт життєзабезпечення, - розповів Віктор Маслей.

Попри таку підготовку до зими, головний рятувальник Тернопільщини зауважив, що є два райони, чиї керівники досі не надали розпоряджень щодо визначення місць встановлення пунктів обігріву у випадку «загострення» морозів. Це Бережанський та Кременецький райони.

Загалом, в області серед об’єктів життєзабезпечення та соціально-побутової сфери 212 – є найбільш уразливими та можуть підпадати під небезпеку. Зокрема, 72 заклади охорони здоров’я з цілодобовим перебуванням людей; 37 закладів освіти з цілодобовим перебуванням людей; 29 об’єктів водопостачання та водовідведення; 74 об’єкти теплопостачання.

Що стосується електропостачання, то у разі погіршення погодних умов передбачені графіки вимкнення споживачів. Про це розповів головний інженер ВАТ «Тернопліьобленерго» Степан Бартків.

- Наша компанія вела підготовку до роботи в осінньо-зимового період 2017-2018 років згідно однойменного наказу №65, наказу № 243 «Про виконання планових ремонтів ліній та підстанцій», а також - інвестиційної програми розвитку ВАТ «Тернопільобленерго» на 2017 рік. Крім того, передбачені графіками з проведення технічного обслуговування підстанцій і ліній електропередач,  профілактичних оглядів, вимірів. Проведена розчистка 2256-ти кілометрів ліній електропередач. Також розроблено та погоджено в регіональному диспетчерському центрі Південно-Західного регіону  ДП НЕК Укренерго та в ТОДА графіки обмеження споживання електроенергії, а ще – аварійного вимкнення споживачів. Крім того, розроблені й погодинні графіки вимкнення споживачів у разі виникнення дефіциту потужності, - прокоментував Степан Бартків.

За словами головного інженера, 110 чоловік увійшли до складу невоєнізованого формування для своєчасного виконання рятувальних та невідкладних робіт по «Тернопліьобленерго» у випадку аварійних ситуацій:  

- В загальному до формування увійшло 443 людини – це 89 бригад. Також у нас є 17 вишок, 22 кранобурові установки, 11 кранів, 86 бригадних автомобілів, 41 вантажний автомобіль; залучено 20 диспетчерів, 38 чоловік оперативно-виїзних бригад, яким надано 19 однойменних автомобілів. На разі, основна проблема, яка нас непокоїть – це паливно-мастильні матеріали. У зв’язка з тим, що заблокована робота нашої компанії, через відсутність кворуму Національної комісії з питань регулювання електроенергетики і комунальних послуг (НКРЕКП – прим. авт..), ми знаходимось на нульовому алгоритмі. Всі кошти, які поступають за використання електроенергії йдуть на ринок електроенергії.  Тобто, коштів на поновлення паливно-мастильних матеріалів і на зарплату фактично відсутні. Крім того, в нас проблема з працівниками, адже через таку ситуацію, багато людей звільнилось, - зауважив Степан Бартків.

До прийдешньої зими готувались і в Національній поліції області. За словами начальник відділу безпеки дорожнього руху в ГУ НП, Андрія Петрука, були проведені перевірки дорожників Тернопільщини:

- Національною поліцією було проведено перевірки дорожніх організацій. В загальному, вони готові, їм залишилось усунути деякі несуттєві недоліки. Нами було розроблено план-схему, якою визначено дислокацію нарядів поліції щодо введення обмежень на вантажно-транспортні засоби не тільки при в’їзді в Тернопіль, а й повністю при усіх в’їздах у Тернопільську область. Також було відправлено листи перевізникам щодо необхідності випуску на дорогу справних транспортних засобів, та обладнання вантажних автомобілів ланцюгами під час пересування на спусках і підйомах, - прозвітував Андрій Петрук.

 В той самий час у Службі автомобільних доріг розповіли, хто здійснюватиме розчистку тернопільських доріг від снігу:

- На сьогодні заготовлена планова кількість посипочних матеріалів та технічної солі. Головним підрядником в нашій області являється дочірнє підприємство Тернопільський облавтодор, в якого на разі з 227-ми одиниць техніки 171 – справна. Також ми залучаємо для розчистки доріг сторонні організації. Так, Служба автомобільних доріг заключила договір з «ТехноБудЦентр» та «АВАКС ПРОФ». Їм на обслуговування передано дороги державного значення. За першим підприємством закріплені дороги: Тернопіль-Львів; Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече; Тернопліь-Дубно; Івано-Франківськ-Бучач-Тернопліь, їхня сумарна протяжність складає 86,8 кілометрів. За «АВАКС ПРОФ» закріплені ділянка дороги від Тернополя – до Івано-Франківська в сторону Бережан, автошлях Броди-Тернопіль і об’їзну міста Тернополя (86,2 км). Всі ніші дороги місцевого та державного значень обслуговує Тернопільський облавтодор, - пояснив перший заступник начальника Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Володимир Хемій.

За даними шляховика, Служба заготовила 1050 комплектів дорожніх знаків «слизька дорога», «ожеледиця», таблички, а також – сигнальні віхи. Їх розмістили на дорогах державного значення. Крім того, в режими онлайн працює 17 камер відео спостереження, які розташовані на ділянках доріг із понаднормативними ухилами. Тобто на таких місцях цілодобово моніториться стан проїжджої частини.

За словами голови Тернопільської обласної державної адміністрації Степана Барни, на території області досі є райони, які повинні краще підготуватись до цьогорічного зимового періоду :

- Керівництво окремих районів повинно виправити ключові проблемні моменти щодо можливого ускладнення просування транспортних засобів. Це стосується наступних населених пунктів: Бучач; село Хмелівка Теребовлянського району; Бережани (об’їзна); Кременець (об’їзна); село Чернихівці Збаразького району; Тернопіль (об’їзна). Надаю доручення правоохоронцям: здійснити перевірку технічних засобів на предмет їхньої придатності до ліквідації наслідків потенційних стихійних явищ. Загалом, в нас для ліквідації залучено понад 100 одиниць снігоочисної техніки, 43 грейдери, 14 бульдозерів; 39 одиниць пересувних електростанцій та 43 одиниці техніки, яку можна використати як тягачі. Крім того, необхідно провести реєстр волонтерів, які можуть бути задіяні для роботи з ліквідації наслідків стихії, - підсумував під час онлайн-наради Степан Барна.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.