Чого «злякалась» тернопільська дамба, що дала тріщину

Опубліковано в Проблемне 03.11.2017

Їй всього рік, а вже дала тріщину – чому на нещодавно відремонтованій тернопільській дамбі так швидко «розійшлися шви» і хто понесе за це відповідальність?

У мережі facebook головний підрядник ТОВ “Техно-Буд-Центр”, який займався ремонтом дамби у 2016 році, прокоментував цей неприємний інцидент. Як звичайно, в «кращих українських традиціях», вину переклали на інших. Мовляв, хоч ми і генеральний підрядник, але проект реконструкції дамби і її ремонт виконували інші підприємства:

- Роботи на ділянці гідротехнічної споруди проводились в 2016 році, генеральний підрядник ТОВ “Техно-Буд-Центр”, проект розроблений ПАТ “Тернопільводпроект”, ремонтні роботи згідно договору субпідряду проводило ТОВ “Тернопіль мостобуд”. Всі роботи проведені згідно проекту, використані сертифіковані матеріали згідно проекту. Для вияснення причин утворення тріщин залучено фахівців вище названих організацій. Найближчим часом будуть проведені роботи з герметизації тріщин. Після вияснення причин утворення, будуть вжиті відповідні заходи для запобігання утворенню дефектів після укладання верхнього шару асфальтобетонного покриття.

Тим часом фахівці субпідрядника, який здійснював ремонт дороги на тернопільській дамбі, ТОВ «Тернопіль мостобуд» проаналізували причини появи тріщини та прокоментували цю ситуацію.

Як розповідає директор підприємства Юрій Левкович, все нормально й тут нічого дивного немає. Всього-на-всього на місці тріщини проходить деформаційний шов. А виною того, що тріщину видно – є погода:

- Тріщина, яка виникла у місці стику двох ділянок, є передбачуваною і нічого страшного у її появі немає. Це не проблема, а абсолютно закономірне явище. Тріщина виникла тому, що саме в цьому місці під асфальтом знаходиться деформаційний шов, тому тріщина перейшла від бетону до асфальту. Влітку, при вищих температурах зовнішнього повітря, асфальт легше розширявся, тому цього не було видно, зараз же, при зниженні температури, тріщина проявилася зовні. Деформаційний шов – це місце з’єднання бетонної плити із асфальтобетоном, а коефіцієнт розширення асфальтобетону зовсім інший, аніж коефіцієнт монолітної бетонної плити. Саме різниця у цих коефіцієнтах і «рве» асфальтобетон.

Дирекція ТОВ «Тернопліь мостобуд» також зазначає, що проблема з тріщиною остаточно вирішиться аж наступного року, коли вкладатиметься верхній шар асфальтобетону. Саме тоді працівники зроблять проріз, який заповнять спеціальною пластичною мастикою. Такий хід «дасть можливість рухомості, а тріщина стане невидимою».

Попри це в управлінні ЖКГ бідкаються, адже тріщина може бути ознакою глибшої проблеми: пошкодження монолітної плити. Саме тому з наступного тижня ділянку на дамбі, де є тріщина, оглянуть додатково:

- В результаті оглядів ми бачимо, що тріщина не розширюється, тобто не має ознак проблем із монолітною плитою. Однак наступного тижня буде прошурфовано декілька ділянок цієї частини дамби на предмет виявлення тріщин в монолітній плиті, - розповідає начальник відділу технагляду ТМР Олег Вітик.

Окрім цього, посадовці обіцяють, що найближчим часом буде проведена і виїзна нарада за участю фахівців управління ЖКГ, благоустрою та екології ТМР, відділу технічного нагляду ТМР та підрядників. Мета наради – дізнатися, чи немає пошкоджень в розподільчій бетонній плиті.

Якщо фахівці не знайдуть ніяких масштабніших проблем, скоро, для уникнення потрапляння вологи в тріщину, її «законсервують» бітумною мастикою до наступного року.

- Якщо не будуть виявлені внутрішні пошкодження, то шов законсервують на зиму за допомогою бітумної обробки, що сприятиме тому, щоб він надалі не збільшувався, – каже Олег Вітик. – Найближчим часом будуть проведені роботи з герметизації тріщин. Після вияснення причин утворення, будуть вжиті відповідні заходи для запобігання утворення дефектів після укладання верхнього шару асфальтобетонного покриття.

Фото: з відкритих джерел.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.