Версія для друку

Тернополяни, яких вкусив кліщ - у небезпеці, але її можна діагностувати (фото)

Опубліковано в Проблемне 20.07.2017

В рамках міжнароднихпроектів, метою яких є дослідження кількості хворих та інфікованих на бореліоз (хвороба Лайма), шляхи лікування цього захворювання та дослідження кліщів на перенесення інших інфекцій, в Тернопільському державному медичному університеті готують до відкриття клініку експериментальних досліджень.

В майбутньому медичному закладі, який планують офіційно відкрити на початку вересня, ще ведуться організаційні роботи. Однак вже тепер на базі клініки експериментальних досліджень функціонує лабораторія – центр дослідження бореліозу та інших інфекційних хвороб, які передаються через укуси кліщів. Саме сюди тернополяни, які постраждали від цієї комахи можуть звертатись по допомогу.

В лабораторії проводять дослідження кліщів на анаплазмоз, ерліхіоз, а також на такі види борелій, як Міуматоіу. Всі ці збудники можуть призвести до серйозних захворювань та наслідків, тому медики рекомендують пацієнтам, яких укусив кліщ здавати цих, видалених з тіла, членистоногих для проведення аналізу, який в свою чергу допоможе з’ясувати чи є можливість зараження, чи ні. Щоправда, дослід не є безкоштовним.

– Тернополяни, яких укусили, можуть приносити кліща, вилученого з людини і тут їм проведуть дослід на виявлення трьох збудників, які переносять ці тварини. Вартість становитиме 260 гривень. Тут ми проводимо полімеразну ланцюгову реакцію. Для того, щоб провести дослідження потрібно підготувати суспензію, далі виявити необхідну ДНК. Наступним кроком є виявлення самого збудника – процес ампліфікації, наприкінці якого ми може виявити чи існує такий збудник чи ні, - розповідає провідний фахівець міжкафедрвальної навчально-дослідної лабораторії, вірусолог Марчук Ольга Михайлівна.

Як розповідають фахівці ТДМУ, на сьогоднішній день потреба в такій лабораторія виникла у зв’язку із вкрай загостреною проблемою щодо кількості інфікованих кліщами та хворих на Лайма в Тернопільській області.

- Дослідження показали, що 43% працівників п’яти лісових господарств нашої області інфіковані Лайм-бореліозом. Ми зайняли по даній статистиці друге місце в Європі. Коли ми зробили порівняльну карту України та Європи, то побачили, що найвищий відсоток показує Польща – 45-65%, а ми – другі. Ми продовжуємо це дослідження проводити. Виявляється, що до сьогодні ми досліджували на території Україні, зокрема і нашої області, лише один збудник захворювання – це збудник Лайм-бореліозу – борелії. На разі в нашій лабораторії можна дослідити три збудники: бореліоз (зокрема і борелію Міоматоію), анаплазмоз, ерліхіоз, блореліоз, - пояснює доцент кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Марія Шкільна.

Дослідження кліщів допоможе зрозуміти чи є загроза здоров’ю тернополян. Якщо результати виявляться позитивними, пацієнти мають звернутись до лікаря-інфекціоніста, який назначать превентивне лікування. Після того, пацієнти здадуть кров на виявлення антитіл збудника, що в свою чергу допоможе убезпечитись від захворювання Лаймом, яке в деяких випадках призводить навіть до смерті.