На Тернопільщині влада і люди не поділили став (фото)

Опубліковано в Проблемне 12.06.2017

Близько сорока мітингувальників зібрались сьогодні, 12 червня, під стінами Фонду державного майна України по Тернопільській області. Причиною мирного протесту став аукціон, згідно якого мали передати в оренду гідротехнічні споруди ставу Заложці № 5 (площею 183,06 га), розташовані в смт Залізці Зборівського району.

Тамтешні жителі та рибалки, громадські активісти та члени деяких партій вимагали скасувати проведення аукціону, адже теперішнього орендаря – комунальне підприємство «Залозецький комбінат комунальних підприємств», яке орендує землю та водний об’єкт з 2007 року, не допустили до конкурсу.

- Ці гідроспоруди, які хочуть передати сьогодні в оренду, знаходяться на землях водного фонду, який є в нас в оренді. Згідно умов конкурсу і в необхідні терміни ми подали всі документи і нас було виключено з аукціону. Виходить, що тристоронні особи включені в аукціон, а ми як правонаступники, які мають всі дозволи, технічний паспорт ставка, дозвіл ГДС – ні. На нашу думку став просто рейдерується з допомогою державної структури – Фонду державного майна, - розповідає керівник «Залозецький КПП» Сергій Демчишин.

Став є третім по величині водним об’єктом в області. Його розмір разом із прибережними смугами та гідроспорудою становить 227 гектарів. Площа самого водного об’єкта, плеса, складає 183 гектари. Люди хочуть передати цю гідрологічну споруду на баланс селищної ради і бояться, що після того, як прийде «чужий» орендар, ставок просто незаконно заберуть у приватну власність та встановлять плату за користування ним.

- Ми вважаємо, що це рейдерське захоплення ставу і хочемо, щоб дану гідроспоруду передали на баланс селища, щоб жителі могли безоплатно користуватись водоймою: купатись чи ловити рибу. Тому що, коли прийде новий орендар, звичайно, що вимагатиме кошти. В теперішнього орендаря все є. Під надуманим приводом Фонд держмайна не допускає його до конкурсу, – каже член ГО «Залозецькі водойми» Теслюк Андрій.

В той же час у Фонді державного майна України по Тернопільській області запевняють, що  конкурс проводиться згідно чинного законодавства і є вагомі причини не допускати «Залозецький КПП» до конкурсу.

 

- «Залозцькому КПП» було відмовлено рішенням комісії тому, що їхній пакет документів був поданий недостовірно. Вони не мають людини, яка займається риборозведенням. Це одна з основних умов конкурсу. Тобто в них працює людина за трудовим договором, однак, на умовах конкурсу такий спеціаліст повинен працювати  безпосередньо в штаті підприємства, яке займається  розведенням риби. Крім того, вони мають заборгованість перед бюджетом в розмірі 140 тисяч гривень. Якщо так, то як вони зможуть сплачувати орендну плату? Конкурс проводився на умовах аукціону, в результаті якого щомісячна орендна плата зросла з 1500 гривень – до 10 тисяч, - коментує ситуацію начальник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Тернопільській області Белошицький Руслан.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.04.2024 Катерина Шаблій
Від чого залежить комфорт дитини під час квартирного переїзду?
Зміна місця проживання — випробування не з легких. Якщо в сім'ї є діти, крім клопоту…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.