Трудова та сексуальна експлуатація: у Тернополі розповіли про торгівлю людьми (фото)

Опубліковано в Актуально 29.01.2018

Про проблему ідентифікації дітей, які постраждали від торгівлі людьми, жебракування на вулиці чи залучення до іншої діяльності, яка наближена, але не є торгівлею людьми, говорили сьогодні, 29 січня, у Тернопільському прес-клубі.

Як розповіла тренер проекту «Розбудова спроможності служб у справах дітей…» Оксана Шлюсар, за оцінками Центру безпеки людини щорічно в ситуацію торгівлі людьми потрапляє 4 мільйони осіб, а кожен 5-ий потерпілий – дитина. Загальний річний дохід від торгівлі людьми становить близько 9 мільярдів доларів США.

Упродовж 2017 року статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, отримали 7 людей Тернопільської області, а також 2 особи, які проживають на території нашого краю, але такий статус отримали від інших областей, у яких вони народились.

– Відділ у справах сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації є координатором роботи з протидії торгівлі людьми. Нами проводиться низка заходів разом із представниками поліції, громадськими організаціями, а також іншими структурами виконавчої влади обласної державної адміністрації та районних державних адміністрацій. Наразі створено обласну програму протидії торгівлі людьми. Окрім того, на районних рівнях прийняті районні програми протидії торгівлі людьми на 2017-2020 роки. У рамках цієї програми виділено 60 тисяч гривень з обласного бюджету. Це невелика сума грошей, але є попередня домовленість з депутатами обласної ради, що по завершенню першого півріччя при перегляді бюджету нам ще виділять певну суму коштів. В основному наша діяльність пов’язана з тим, щоб проводити інформаційні кампанії протидії торгівлі людьми, аби громадяни розуміли та знали свої права, можливості, – розповів начальник відділу у справах сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Чорний.

У рамках виконання програми протидії торгівлі людьми минулого року відділ у справах сім’ї та молоді ТОДА разом із громадською організацією «Відродження нації» та поліцією проводили низку заходів, аби попередити та зупинити торгівлю людьми.

– 2017 рік був роком протидії торгівлі людьми. Національна поліція безпосередньо займається виявленням вербувальників та документуванням злочинів, що стосуються цієї категорії. Упродовж 2017 року нами було виявлено 4 злочинних групи та задокументували такі форми торгівлі людьми – трудова експлуатація, сексуальна експлуатація. Так, жителька Шумщини та житель Закарпатської області вербували в Російську Федерацію наших людей. Також було задокументовано 4 факти сексуальної експлуатації. Житель міста Тернополя за допомогою інтернету вербував наших молодих дівчат для надання сексуальних послуг в Польщі. Також жителька Чернігова допомагали із виїздом нашим молодим дівчатам з метою сексуальної експлуатації, – зазначив начальник відділу по боротьбі зі злочинами з торгівлею людьми ГУНП у Тернопільській області Олександр Буняк.

За словами начальника відділу ювенальної превенції ГУНП у Тернопільській області Петра Тиховича, у 2017 році працівниками поліції було доставлено до центру соціально-психологічної реабілітації 28 дітей, з них 12 – залишились без батьківського піклування, 3 дитини – займались жебрацтвом. Це переважно діти ромської національності.

Якщо ви побачили дитину, яка жебракує на вулиці, негайно телефонуйте в поліцію. Якщо ця дитина просить гроші, бо немає за що придбати їжу – вона обов’язково отримає допомогу. Також має можливість отримати допомогу і її сім’я.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.