Версія для друку

Уже скоро на Тернопільщині лікуватимуть по-новому

Опубліковано в Актуально 21.12.2017

Під час прес-конференції голова Тернопільської ОДА Степан Барна розповів про плани на 2018 рік. Зокрема, про те, які нововведення чекають на жителів Тернопільщини у сфері надання медичних послуг.

За словами керівників медичної галузі області, медична реформа ґрунтуватиметься на двох постулатах. Перший — скасування територіальної прив’язки. Так, у 2018 році пацієнти самостійно прийматимуть рішення про те, у якому закладі лікуватись. Другий — «гроші йдуть за пацієнтом». Держава виділятиме кошти на кожного хворого.

— З новою реформою медицини лікарі будуть думати не про те, як вимагати гроші, а намагатимуться створити конкуренцію якості надання медичних послуг. Можу запевнити, що держава свої зобов’язання перед областю виконала на сто відсотків, але наша область, на жаль, в напрямку реформи поки зробила небагато. Скільки на сесії облради ми обговорювали рішення про реорганізацію, об’єднання лікарень. Тільки медичної субвенції ми витрачаємо більше 170-ти мільйонів гривень на придбання медикаментів. Здавалось би, якщо людина приходить в лікарню, то має отримати хоч необхідне — бинт, шприц, вату. А чи дають це пацієнтам?! — зазначив Степан Барна.

У новому році медична реформа повинна принести відчутні зміни в надання медичних послуг й у сільській місцевості, адже більшість амбулаторій Тернопільської області перебувають не в дуже задовільному стані.

Окрім цього, вже незабаром у Тернополі запрацює кардіохірургічний центр на базі Тернопільської університетської лікарні. За даними статистики, понад 700 тисяч жителів області мають проблеми із серцем. Так, вперше у нашому місті з’явиться можливість проводити унікальні, складні хірургічні втручання на серцеву систему. Зокрема, здійснювати пересадку серцевого клапана, робити операції на відкритому серці, встановлювати стенти тощо. На ремонт лікарні, створення сучасного кардіоцентру та придбання нового якісного обладнання з обласного бюджету виділили 21,4 млн. гривень.

Також у Тернополі планують придбати лінійний прискорювач, який допоможе лікувати онкологічні захворювання новим, більш сучасним та безпечним методом.