Версія для друку

У Тернополі заклали капсулу на будівництві унікального реабілітаційного центру для бійців та ветеранів АТО

Опубліковано в Актуально 23.10.2017

Унікальний проект реабілітаційного центру для бійців та ветеранів АТО презентували у Тернопільському прес-клубі сьогодні, 23 жовтня. Реалізувати задум взялись волонтерські та ветеранські організації спільно з будівельною компанією «Креатор-Буд».

Так, травмовані бійці, інваліди, сім’ї загиблих воїнів матимуть змогу відновитись не лише фізично, але й морально. Сьогодні на території колишньої насосної станції, яка не входить в межі парку Загребелля, заклали капсулу під будівництво реабілітаційного центру. Приміщення займе територію орієнтовно у тисячу квадратних метрів. Проект «Центр реабілітації учасників бойових дій» подано на громадський бюджет під номером 61.

– Основною метою реалізації нашого проекту є відновлення психічного й фізичного здоров’я учасників бойових дій. У центрі буде розташовано зал лікувальної фізкультури, кімнату для фізіопроцедур, кафе, стоматологічний та урологічний кабінети тощо. Для того, щоб побудувати центр, ми отримали спеціальне погодження. Приміщення буде комунальною власністю міста. Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачає, що  витрати з утримання ветеранських організацій та подібних закладів покладено на полечу міського та державного бюджету, – розповів  ветеран третього окремого полку спеціального призначення Володимир Розумяк.

Для реалізації проекту необхідно близько восьми мільйонів гривень.  Для постійного місця проживання центр буде розраховано на 20 осіб, переважно для тих, які проживають за межами Тернополя, в інших областях. Жителі міста зможуть приїжджати лікуватися на весь день.

– Зараз, на мій погляд, є дуже велика проблема прийняття ветеранів. Реабілітовувати та адаптовувати потрібно суспільство, а не людей, які повертаються з війни. Ставлення людей неоднозначне. Проводжають бійців у зону АТО з криками: «Ви  наші Герої, ми Вас любимо». Висилають гарні дитячі малюнки, а після повернення, якщо щось не так, «спихають» у психлікарні. Я душею та розумом повністю підтримую створення реабілітаційного центру, – додав тренер, керівник Тернопільського обласного осередку Всеукраїнської Федерації фрі-файту та контактних єдиноборств, ветеран-доброволець Валерій Чоботар.

За словами організаторів проекту, перед тим, як складати список необхідних лікувальних апаратів, вони радились із лікарями та реабілітологами зокрема.

– Будь-яка велика  справа починається з мрії й тоді, коли з’являється бажання щось робити. Дуже важливо створити місце, де люди, які зараз вважають, що вони одні такі в цьому світі, разом спілкувались, підтримували один одного. Більшість ветеранів гуртуються між собою, бо є розуміння один до одного. Спільні спогади, переживання та емоції мають надзвичайно велику цінність, – поділився Валерій Чоботар.

До слова, завершити будівництво реабілітаційного центру планують приблизно через півтора року.