Фахівці перевірили безпечність води, яку п’ють жителі Тернопільщини

Опубліковано в Актуально 03.10.2017

Тернопільська державна лабораторія Держпродспоживслужба провела відбір питної води на водозаборах «Тернопільський», «Верхньо-Івачівський», з вибіркових автоматів , а також з джерел масового користування у с. Ступки та Острів. Воду досліджували на наявність токсичних елементів (свинець, цинк, мідь) та за фізико-хімічними показниками (хлориди, нітрити, сульфати, хлор, залізо тощо). Фахівці стверджують, що вода у водозаборах відповідає нормативним документам.

Працівники Держпродспоживслужби відібрали проби у 12-ти водоматах трьох відомих постачальників «Долина плюс», «Джерело Зарваниці» та «ФОП Іваницький». У половини відібраних проб вода є задовільною, інші зразки – містять позитивний результат каліформ. Причиною цього є недостатня, або проведена неналежним чином дезінфекція ємкостей для зберігання води. Окрім цього, лаборанти відбирали воду в квартирах тернополян. Всі показники відбраних зразків в нормі.

– Всі ці моніторингові дослідження ми проводили за власні кошти, щоб показати якою насправді є вода. Нас не цікавили походження води та її смакові якості, головним було – безпечність та якість, – зазначив начальник Держпродспоживслужби Тернопільської області Василь Хомінець.

Щодо дослідження води із джерел с. Ступки та с. Острів, то в останньому вода повністю  відповідає нормам, чого не скажеш про джерело Ступки.

– Найпоширеніше забруднення води – це забруднення нітратами. Проблема питної води у нас в тому, що на більшості території ґрунтові води залягають глибоко і тому сильно забруднюються нітратами. Вони вносяться в землю як добрива. Люди своєю господарською діяльністю цю воду забруднюють. Вміст нітратів залежить від часу, коли відбиралась вода. У дощові дні більша кількість забруднень у воді. Перевищення нітратів ми спостерігали у воді з Монастириського району – сім проб із дев’яти виявились незадовільними. Також перевищення забруднень було й у воді з Борщівського району – усі п’ять зразків незадовільні, але варто зважати на те, що дослідження тут проводились саме у дощовий день, – розповіла фахівець Тернопільської державної лабораторії Держпродспоживслужби Валентина Тарнавська.

До слова, дослідження якості питної води вартує від 1200 до 1600 гривень.

 

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.