Версія для друку

На Тернопільщині розпочався осінній призов на строкову військову службу

Опубліковано в Актуально 02.10.2017

Осінній призов на строкову військову службу в Україні розпочався вчора, 1 жовтня. Так, лави Збройних сил України, Нацгврдії та Державної спеціальної служби транспорту мають поповнити близько 300 громадян з Тернопільщини. Загалом виклику на засідання комісії підлягає 21 000 призовників.

Як розповів тимчасово виконуючий обов’язків обласного військового комісара Нечипорук Леонід Володимирович, призову на військову службу підлягають громадяни України чоловічої статі, яким на час призову виповнилось 18 років, які придатні за станом здоров’я і не мають права на відстрочку та звільнення від військової служби. Також призову підлягають особи, які не досягли 27-річного віку. Для організованого проведення призову в районах створено районні призовні комісії, які очолюють заступники голів районних державних адміністрацій. Такі комісії вже розпочинають свою роботу.

– Призовникам може бути надана відстрочка за сімейними обставинами, за станом здоров’я, для здобуття освіти, для продовження трудової професійної діяльності відповідно до ст. 17 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу». Можуть бути звільнені від призову особи, які досягли 27 річного віку, ті, які виконали свій обов’язок у військовому резерві, а також особи, в яких батько, мати, брат чи сестра  загинули під час проходження військової служби.  Вони мають право цим звільненням не скористатися. Громадяни, які були засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі чи до обмеження волі, в тому числі зі звільненням від відбування покарання, також звільняються від призову. Сюди належать і особи, яким після закінчення вищого навчального закладу присвоєно офіцерське або спеціальне звання. Усі військовослужбовці строкової служби до виконання завдань в зоні проведення АТО не залучаються, –  пояснив Леонід Нечипорук.

Громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в 10-денний строк з дня початку відповідного чергового призову.

За словами начальника відділу комплектування і призову Петра Євгеновича Сирка, зі вчорашнього дня зміна військового обліку призовників забороняється. Громадяни не мають права переїжджати з району в район. Дозволяється їхати в нову місцевість для проживання, на нове місце роботи за направленням навчального закладу. Усе повинно підтверджуватись відповідним документом.

Поважними причинами неприбуття призовників до дільниць може бути перешкода стихійного лиха, хвороба призовника та смерть його близьких родичів, або родичів дружини.  За призовниками, які працюють в установах, зберігаються робочі місця на весь період проходження строкової військової служби та середньомісячний заробіток визначений в даних установах. При відправці до військової частини призовникам виплачуються кошти у розмірі двох прожиткових мінімумів.

До слова, перше урочисте відправлення громадян на строкову службу відбудеться 10 жовтня.