Турецька фірма розповіла, як буде ремонтувати найгіршу дорогу на Тернопільщині

Опубліковано в Актуально 17.08.2017

Сьогодні, 17 серпня, у Тернопільському прес-клубі відбулась зустріч співзасновників турецької компанії «Ares insaat» та журналістів. Представники компанії, яка займається ремонтом доріг ще з 2003 року, розповіли про початок своєї діяльності в Україні та про те, як ремонтують одну з найгірших доріг області.

«Ares insaat» вже виконувала ремонтні роботи в Туреччині, Росії, Туркменістані та Об’єднаних Арабських Еміратах. Окрім доріг, вона займається будівництвом автобанів, мостів, тунелів залізної дороги тощо.

Наразі компанія працює на дуже проблемній дорозі Джурин-Базар, що на Чортківщині. Станом на сьогодні на семи кілометрах цього шляху вже закінчено фундаментальні роботи, а саме: знято старий шар асфальту та повністю відкрито ямки для ямкових робіт. Ремонт цієї дороги є своєрідним випробуванням для компанії, адже вона хоче показати себе. Залежно від того, як буде відремонтовано дорогу, залежить, чи буде співпрацювати Україна з цією компанією надалі. Так, під час  ремонту передбачено нанести 15-сантиметрову подушку, під нею – 5 см підготовчого матеріалу, а зверху – 8 см асфальту.  

- Одного разу ми вирішили задіяти свою компанію в Україні. Спершу ми зареєстрували офіційне представництво в Києві згідно закону. Потім проводили багато зустрічей, були практично у всіх обласних центрах, пропонували свої послуги в різних регіонах України. Ми одразу зауважили, що в Тернопільській області активно ведеться робота із залученням іноземних інвестицій. ОДА тут організовує відкриті столи та інвестиційні форуми. Міська влада надає іноземним компаніям можливість реалізувати себе. Якось ми вирішили взяти участь у цьому, – розповів співзасновник проекту Ігор Фіняк.

Також представники компанії розповіли, що місцева влада одразу поставила їм чіткі вимоги. Однією із таких вимог було зареєструвати компанію на території Тернопільської області, аби податки також залишались тут. «Ares insaat» зареєструвались у Козові, оскільки там найменші показники надходжень до місцевого бюджету.

- Ми завезли для робіт в Україну турецьку техніку. Степна Барна поставив чітку вимогу, щоб всі митні платежі здійснювались на території Тернопільської області. Усі вимоги ми виконали. Поки жодної копійки із місцевого бюджету нам не виділили, та якщо все буде добре, то нам віддадуть близько 9-ти мільйонів гривень. Це перша експериментальна дорога, яку ми ремонтуємо на свій страх та ризик. Поки не знаємо, що буде далі та було б добре, якби ми залишились працювати в Україні. Хотілось, аби таких компаній у нашій країні було побільше. Якщо буде створено вигідні умови для бізнесу, то він буде «приходити» в Україну, тоді все в нас буде добре, – додав пан Ігор. 

Співзасновник компанії Сюха Озарас показав фото офісу компанії, технічного обладнання, а також виконаних проектів та розповів про роботи на дорозі Джурин-Базар.

- З 2003 року у різних країнах світу наша компанія брала участь у ремонті та створенні різних великих об’єктів. Більша частина проектів – мости, аеропорти, аеродроми. Якщо у когось є бажання побачити наше обладнання, то ми можемо надати всі координати. Дорога, яку ми ремонтуємо в Тернопільській області, не коштує насправді так багато. Наприклад, у Туреччині зараз ми займаємося проектом, що обійдеться у 15 мільйонів доларів. Ми планували набагато швидше закінчити ремонт дороги Джурин-Базар, однак не врахували, що так довго доставлятимемо матеріал, – розповів Сюха Озарас.

За словами представників компанії, вони надали робочі місця більше десяти місцевим мешканцям. Надалі штат буде збільшуватись.  

До слова, ремонтні роботи на ділянці Джурин-Базар компанія планує завершити через місяць. Саме тоді стане відомо, як турки впорались зі своєю роботою та чи будуть співпрацювати з Україною надалі. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.